Најновије

ЈЕЛ МОГУЋЕ? Волови плаћенији од српских војника?! И то неколико пута више! А тек коњи?

Нови пројекат глумца и режисера Лазара Ристовског "Краљ Петар Први у славу Србије" тренутно се реализује у касарни "Топчидер" у Београду.

Војници као ститисти: Са снимања филма "Краљ Петар Први у славу Србије" (Фото: mod.gov.rs)

У саопштењу Министарства одбране Србије наводи се да су ово Министарство и Војска Србије дали "значајан допринос његовој реализацији ангажовањем војника, обезбеђивањем механизације, возила, војничких реквизита, као и неопходне опреме за логистичку подршку током снимања".

Међутим, председник Војног синдиката Србије, Новица Антић тврди да су му се обратили припадници Војске Србије ангажовани као статисти у овом филму, потпуно незадовољни не само условима на снимању, већ и чињеницом да су изнајмљени волови ангажовани за неке од сцена плаћенији од њих.

- Постоји усмено обећање да ће сваки ангажовани војник добити по 1.000 динара на име дневница, али још нико није видео новац. Истовремено, за ангажовање волова се уредно плаћа 33 евра, а за употребу коња цифра је још већа, око 100 евра. Притом, те животиње имају много боље услове на снимању од наших војника - тврди Новица Антић.

Ристовски: Филм припада војсци

Говорећи о помоћи Министарства одбране и Војске Србије, као и министра одбране, Лазар Ристовски је истакао значај те помоћи.

"Према мом мишљењу, ово дело на неки начин и припада војсци, јер оно је била српска војска, ово данас је српска војска, а негде између је краљ, и мислим да је та помоћ Војске Србије велика и адекватна и по мом мишљењу разумљива", нагласио је Ристовски. Према његовим речима, ангажовано је око 200 припадника Војске Србије који дневно имају по конзерву за оброк, а цистерна са водом, одакле је требало да пију, увелико се користи за потребе прављења сценографије.

- Најпре је монтиран шатор како би војници у њему ручали, али веома брзо екипа филма им је тај шатор "реквирирала", па су они по 12 до 15 сати сваког дана на ливади. Када су се пожалили да немају чак ни воду, допремљена је цистерна. Међутим, екипа филма ту воду увелико користи да направи баре или шта треба за потребе неких сцена. Више њих се због ових услова пожалило официру који је са њима, а како то није дало ефекта, обратили су се нама за помоћ - наводи Антић и додаје да се нико од тих војника није добровољно пријавио да статира.

- Стигло је наређење у коме се тачно прописује из којих све јединица и колико припадника војске треба да буде ангажовано. Одређен је официр који их води и враћа са снимања. Не би то био проблем јер је војска и раније помагала сличне пројекте, да читав систем није преоптерећен због недостатка кадрова. Људи масовно одлазе из војске, па сваки припадник има од 300 до 500 радних сати месечно, јер нема ко да ради. Па у том филму су могли да ангажују студенте или људе са Бироа за незапослене - изричит је председник Војног синдиката Србије.

Прочитајте ОВДЕ како је могуће да је држава почела продају бања а није њихов власник?

Извор: Вести

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић са сарадницима, присуствовао је снимању сцена филма и серије „Краљ Петар Први у славу Србије“ у околини Рипња.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА