Најновије

Колико је стварно моћан Иран у Сирији?

У четвртак је изненада порасла напетост између Ирана и Израела, када су обе стране почеле наизменично ракетирати једна другу. Поставља се питање: Који је, заправо, обим иранских снага унутар Сирије и у ком правцу се ствари крећу?

Иран (фото: РИА)

Иран је већ раније интервенисао у сиријском сукобу и тамо распоредио своје снаге.Према информацијама које наводи француски дневни лист "Паризијен", те снаге више нису присутне у Сирији. Овај лист преноси изјаву Пјера Разуа, директора Института за стратешка истраживања, који каже да циљ присуства Ирана у Сирији није био учествовање у борбама, него застрашивање.

Уместо тога, тврди Разу, Иран се ослања на "војне саветнике", како их скромно назива, а они су, заправо, припадници Чувара исламске револуције. Познато је да они делују упоредо са иранском војском. Разу даље објашњава како нико не може знати колико их је, заправо, присутно у Сирији, јер се Иран ослања и на присуство шиитских милиција у Сирији, као и на Хезболах у Сирији и у Либану.

Карим Пакзад, истраживач Института за међународне и стратешке односе, који се бави питањима Блиског истока, сматра да је Иран свестан чињенице да не може заувек да држи своје снаге на израелској граници. Он тврди да постоји дугорочни циљ, а то је да се направи копнени коридор како би се омогућило повезивање Ирана с Либаном и Медитераном, с циљем извоза гаса и нафте у Европу.

Пакзад је категоричан по питању локација где се налазе иранске снаге и да ли представљају претњу. Он тврди да су те локације познате свим обавештајним службама и да је Израел у праву што се брине због присуства тих снага, с обзиром да је Техеран увек обећавао да ће уништити Израел.

Уколико се напетост не смири, Пакзад каже да није искључена могућност да се и друге снаге укључе у корист Ирана, попут Хезболаха и ирачких милиција, а то би, како каже, могло бацити регион у хаос.

А какво изненађење је приредила Северна Кореја, погледајте ОВДЕ.

Извор: алџазира

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Иранска револуционарна гарда

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА