Најновије

ПУТИНОВ 'ПАНЦИР': Србија ће постати једина држава у овом делу Европе која има овакав моћни систем?

Руски председник Владимир Владимирович Путин спреман је да у најкраћем могућем року Србији испоручи моћни ракетни систем 'панцир С'. Пошто је Александру Вучићу током Параде победе у среду на Црвеном тргу лично понудио ово оружје, руски лидер је најближим сарадницима наложио да крену у реализацију договора са Србијом.

Панцир С (Фото: Ria)

Он је тражио да се за Србију спреми посебна понуда, која подразумева вишеструко нижу цену од тржишне. Ако је било речи о томе, онда препоручујем председнику да по том питању консултује надлежног тактичког носиоца Војске Србије, односно Команду Ратног ваздухопловства и ПВО, сматра Срето Малиновић, генерал у пензији.

Према речима извора, Путин током параде није случајно Вучићу рекао на које наоружање треба да обрати пажњу. - Отворену понуду за набавку ракетног система какав је 'панцир' не добија свако. Путинова понуда јесте доказ искреног пријатељства и савезништва Русије и Србије. Када се склопи договор о набавци, 'панцир' би Београду могао да буде испоручен у рекордно кратком року. Могло би се лако десити и да Србија овај систем има већ на јесен ове године, односно да га покаже на војној паради поводом 100 година од победе у Првом светском рату... - каже извор.

Министар одбране Александар Вулин, упитан за коментар ових навода, каже да још не може конкретно да говори на ту тему. - Оно што могу да кажем јесте да настављамо војно-техничку сарадњу са Русијом. Наоружана Србија је мирољубива Србија и најбољи гарант мира на Балкану. Никог нећемо да нападамо, али исто тако нећемо дозволити да будемо нападнути. Србија је војно неутрална и то љубоморно чува као најважнију тековину своје политике - наглашава Вулин.

Војни коментатор Мирослав Лазански каже да је 'панцир С' последња реч борбене технике. - Реч је о најбољем могућем систему за одбрану од авиона, хеликоптера, крстарећих ракета и беспилотних летелица. 'Панцир С1' је хибридни систем, пошто има и топове и ракете. Оно што је посебно важно, уколико га заиста набавимо, Србија ће постати једина држава у овом делу Европе која има 'панцир'. То би била епохална војна новост на Балкану и у Европи. Са тим системом, заједно са нашим системима 'куб' и 'нева' које смо модернизовали, Србија би свакако имала најбољи ПВО на простору бивше СФРЈ. Заштита српских трупа у маршу и капиталних објеката била би врхунска! - подвлачи Лазански.

Предраг Ћеранић, декан Факултета безбедносних наука из Бањалуке, оцењује да би ово била одлична набавка. - Искуства која је руска војска стекла на ратишту у Сирији поучна су не само за Москву већ и за све земље које желе да сачувају суверенитет и превентивно делују у одвраћању од евентуалне агресије. У том смислу, руски противваздушни системи показали су се као неприкосновени. Понуда руског председника говори да он искрено брине о Србији и Србима као искрени пријатељ нашег народа - закључује Ћеранић.

Војска Србије, ускоро ће од Русије добити четири нова борбена хеликоптера Ми-35. Реч је о летелицама најновије генерације, са пуним наоружањем и најсавременијом опремом и софтверима. - У питању су хеликоптери који се тренутно налазе у оперативној употреби руске војске. То значи да ће моћи одмах да уђу у трупу и да им није потребан никакав дуготрајан ремонт - истичу извори.

Прочитајте ОВДЕкако су Срби револуционарно ојачали Калашњиков.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте шта све може Панцир С.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА