Најновије

УСТАШЕ ОПЕТ ОРГИЈАЈУ НА БЛАЈБУРГУ: Очекују се три министра и председник сабора

Аустријске власти очекују да ће скоро 15.000 људи учествовати на данашњој комеморацији у Блајбургу, скупу који је протеклих месеци био у жижи аустријске јавности због многобројних захтева да се забрани, јер се ради, како је више пута наглашено, о највећем окупљању профашиста и десничара-екстремиста у Европи.

Усташе на Блајбургу (фото: јутјубе)

Програм комеморације почиње у 11 сати молитвом код хрватског гроба на месном гробљу у Лојбахер фелду, након чега креће колона према Блајбуршком пољу на којем у 12 сати почиње службени део.

Загребачки медији пишу да су њихови репортери на путу до Блајбурга видели тројицу министара из хрватске владе – Кујунџића, Кушчевића и Медведа, а да ће тамо бити и председник Сабора Гордан Јандроковић.

Први пут од одржавања комеморације у Блајбургу биће одржане и демонстрације против тог скупа.

Због ризика од избијања сукоба између учесника два догађаја полиција је одредила да анти-Блајбург демонстрације буду далеко од места на којем се сваке године окупљају десничари из Хрватске.

Комеморација у Блајбургу ове године је суочена са највећом критиком у Аустрији, а јавност је тражила да се скуп забрани, што Влада није желела, али зато предстоји могућност да се у Закон о забрани величања нацизма уврсте и усташки симболи, како би се забранило њихово ношење на овом догађају.

Римокатоличка црква у Аустрији реаговала је на критике и забранила је политичке говоре током мисе, као и ношење униформа и симбола, транспарената са десничарским садржајем, точење алкохола и штандове за продају.

Скоро 300 полицајаца ће ове године надзирати комеморацију. Иначе, прошле године је у Блајбургу због кршења Закона о забрани величања нацизма поднето 12 пријава.

А о породичној трагедији током рата у БиХ читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

О Блајбургу 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА