Најновије

Може ли Саудијска Арабија доћи у посед нуклеарне бомбе?

Након саудијског престолонаследника Мохамеда бин Салмана, дошао је ред и на министра спољних послова Саудијске Арабије Адела ал-Џубеира да изјави како ће Саудијска Арабија почети с развојем нуклеарног оружја уколико се Иран врати свом нуклеарном програму. Таква изјава отворила је врата потраге за одговором на велико питање о могућностима Ријада да дође у посед нуклеарне бомбе.

Нуклеарна бомба (фото: pixabay)

У среду је Ал-Џубеир, у интервјуу за амерички ЦНН, одговарајући на питање значи ли то да ће Ријад радити на производњи сопственог нуклеарног наоружања, казао: "Уколико Иран развије нуклеарно оружје, учинићемо све што је у нашој моћи како бисмо стекли нуклеарни капацитет."

Иако су ове изјаве повезане с питањем иранског нуклеарног програма пре и после одлуке америчког председника Доналда Трампа о изласку Вашингтона из нуклеарног споразума, прича о настојању Саудијске Арабије да стекне нуклеарни капацитет у суштини не представља никакву новост.

Преминули саудијски краљ Абдулах бин Абдулазиз је од 2003. године у више наврата упозоравао америчке званичнике да ће, уколико Иран дође до нуклеарне бомбе, Краљевство следити исти пример, без обзира на све њене обавезе које произлазе из споразума о неширењу нуклеарног оружја.

Експерти и аналитичари су се запитали хоће ли Ријад сам произвести, или ће купити нуклеарно оружје од једне нуклеарне силе? Под тиме се мисли на Пакистан, јер је Саудијска Арабија дала допринос у финансирању пакистанског нуклеарног пројекта деведесетих година прошлог века.

Захер ал-Сакет, бивши бригадни генерал и стручњак за хемијско оружје у сиријској војсци, изјавио је за Ал Џазиру да Саудијска Арабија располаже материјално-техничким потенцијалима за производњу нуклеарне бомбе, као што има и важну политичку мотивацију у суочавању с Ираном, која располаже капацитетима да пре Саудијске Арабије произведе нуклеарно оружје. 

Сакет наводи да је Сирија са десет пута слабијим материјалним потенцијалима изградила нуклеарни реактор, који је бомбардовао Израел у Деир ал-Зору 2006. године. Нагласио је како су "у случају Саудијске Арабије ти потенцијали много већи". 

С друге стране, постоје и они који говоре о постојању брже опције, а то је набавка и куповина нуклеарне бомбе или нуклеарних бојевих глава од Пакистана. Бивши шеф израелске војне обавештајне службе Амос Јадлин је на конференцији у Шведској 2013. године изјавио да "Саудијци неће чекати ни месец дана уколико Иранци дођу до нуклеарне бомбе. Већ су се потрудили да је купе. Само треба да оду у Пакистан и узму оно што желе."

Усред дебате о "саудијској нуклеарној бомби", неки стручњаци сматрају да изјаве саудијских званичника имају за циљ остваривање "равнотеже страха, која треба да делује као елемент одвраћања" са Ираном. Други сматрају да то није питање материјалних потенцијала колико је питање политичке воље да Саудијска Арабија постане "нуклеарно краљевство".

А како црно злато утиче на Русију, погледајте ОВДЕ.

Извор: алџазира

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Најјача нуклеарна бомба икада детонирана тзв. Цар бомба

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА