Најновије

Једете мало, а гојите се? Ево у чему је проблем

Мало калорија, мало масти и мало угљених најчешћи су савет за "пут у виткост". И мушкарци и жене често одлуче да конзумирају нискокалоричну храну како би брзо смршали, чиме се практично изгладњују, пише Индепендент.

Илустрација (Фото: pixabay)

Многи после таквих дијета неће признати да су им се касније килограми вратили, и то често више од онога што су изгубили.

- Наш мозак заправо контролише нашу масу, наш метаболизам и јачину глади. Студије спроведене у протеклих 50 година показују да је хипоталамус 'шеф' тога колико се гојимо или мршавимо. Наш мозак има врло јасну идеју о томе колико смо велики и жели да премости и саботира све покушаје да смршамо. То је разлог зашто се већина људи након већег губитка килограма заправо врати на исто. То је такозвани јо-јо ефекат. Мозак је несрећан с мањком - каже доктор Џејсон Мекеун, један од водећих неуролога Британије.

Он каже да су нискокалоричне дијете (које назива и изгладњивањем) унапред осуђене на пропаст. Тврди да је мршављење заправо много једноставније "на папиру" јер наш мозак заиста ради против нас. Реч је о миленијумима еволуције које покушавамо да "поништимо", преноси Експрес.

"Наш мозак тачно зна на којој килажи је срећан. Једини начин на који можете да утичете на изглед и здраво смршате јесте да 'ресетујете' мозак", каже неуролог.

Најбоље је полако и постепено смањивати унос шећера, смањити величину оброка, и паралелно уз то вежбати. Брзих решења нема, или нису здрава, закључује Мекеун.

Ова 2 састојка биће вам довољна да вам сви завиде на линији! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор:  Експрес

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Како смршати 4 кг за три дана

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА