Најновије

НАТО КОНАЧНО ПРИЗНАО: Вероватно је у бомбардовању Србије било грешака, али...

У потпуности разумемо зашто се јавно мњење у Србији противи уласку у НАТО. То што се догодило 1999. године јасно је урезано у памћење грађана Србије.

НАТО бомбардовање (Фото: Јутјуб)

Вероватно би ствари биле другачије да је претходно обезбеђена резолуција Савета безбедности УН, али не смемо заборавити шта се дешавало током Милошевићеве владавине. Вероватно је било грешака, али мислим да је ситуација овде била заиста драматична, изјавио је Паоло Али, председник Парламентарне СКупштине НАТО-а.

Он је у изјави за Радио Слободна Европа рекао да није неопходно да се Србија у овом тренутку придружи НАТО-у. "Можда ће до тога доћи у будућности, али то зависи од грађана Србије, а не од НАТО-а. НАТО увек прихвата захтеве за чланство, као што је то био случај са другим државама у региону" - рекао је Али.

Он је навео да би НАТО желео у будућности да види Србију као своју чланицу, јер је "веома битан играч када је реч о безбедности на Западном Балкану". Он, међутим, додаје да у Европи постоје и друге земље које нису чланице НАТО-а због своје војне неутралности, као што су Финска, Шведска, Аустрија, Швајцарска и наводи да НАТО сарађује и са тим земљама.

- Ако Србија остане војно неутрална НАТО са тим нема проблема - додао је Али.

"Већину војних вежби Србија има са НАТО-ом"

На питање због чега је Србија значајнија за Алијансу, у односу на друге земље Западног Балкана, функционер НАТО-а је одговорио да је "реч о веома стабилној држави". Како је навео, Србија је извор стабилности у региону, што је важно не само за НАТО већ и за Европу, за све.

Али је рекао и да НАТО-у не смета војна сарадња са Русијом, као и да цени чињеницу да већину војних вежби Србија организује управо са НАТО-ом.

- Србија има слободу да учествује у војним вежбама са Русијом или било којом другом земљом. Ценимо то што Србија одржава равнотежу у смислу што са једне стране има добре односе са Русијом, а са друге стране има одличну сарадњу са НАТО-ом - додао је он.

Функционер Алијансе је навео и да није тешко разумети такву врсту политичког и војног баланса.

- Србија традиционално има блиске односе са Русијом, подршку народа за то, и у време Совјетског Савеза улога Србије у одржавању равнотеже била је изузетно важна. Дакле, морамо узети у обзир историју. Важно је да Србија одржава добре односе са Русијом, али и са Западом. Захтев Србије за пријем у чланство у Европској унији представља доказ да је земља окренута и ка Европи, ка Западу - истакао је он.

"На Србију гледамо као на западну земљу"

На питање да ли је дугорочно гледано, за Србију неодрживо седети на две столице, Али је рекао да њега интересује реалност.

- Ја сам инжењер и мене интересују бројке и реалност - 70 одсто робне размене Србије је са ЕУ, 20 одсто са земљама Западног Балкана и око 10 одсто са осталима. Свега неколико процената износи трговинска размена Србије и Русије, што значи да српска стварна веза са Русијом није толико битна, већ она са Западом, са ЕУ. Политичка одлука је на Србији, али ми на Србију гледамо као на западну земљу - додао је он.

Али је навео да је најбољи начин за решење косовског проблема политички пут, као и да су Косову потребни безбедност и стабилност.

- НАТО и Кфор су део те стабилности, они штите припаднике косовске и српске заједнице. Кфор ће остати на Косову све док то буде неопходно. Не можемо рећи колико времена ће бити потребно да се политичка ситуација и проблеми разреше, колико ће бити потребно да се поново успоставе стабилност и безбедност. То није лако предвидети. Можда ће бити потребно неколико година, можда дуже, не знам - рекао је функционер НАТО за Радио Слободна Европа.

Може ли Шпанија да буде „адвокат“ Србије у бици која долази прочитајте ОВДЕ.

Извор: Радио Слободна Европа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА