Најновије

ЈЕЗИВЕ СЦЕНЕ У БОСНИ: Вехабије вежбају убијање Руса у селу очишћеном од Срба! (ВИДЕО)

САРАЈЕВО - На простору етнички очишћеног некадашњег српског села Липа код Бихаћа, чланови контроверзног удружења "Аскера" из Тешња учествовали су у великој вежби у којој је симулирана борба против руских специјалних јединица.

Аскери (Фото: Јутјуб)

Главни задатак вежбе под називом "Домовнистан", коју је прошлог месеца организовао Ерсофт клуб "Група 306" из Бихаћа, према наводима организатора, били су напад и заузимање фиктивне сепаратистичке покрајине Домовнистан, која је након референдума и уз помоћ руских специјалних јединица прогласила независност од централне владе.

Уз неизбежну симболику и паралеле које се готово саме намећу између измишљеног Домовнистана и Републике Српске, посебно је занимљиво то што су у вежби учествовали и ерсофтери из "Аскера", удружења које је пре неколико месеци доспело у жижу јавности због објављених снимака на којима се види како бошњачку децу обучавају војним вештинама.


 
У извештају који је Министарство безбедности БиХ недуго након тога доставило члановима Заједничке комисије Парламента БиХ за одбрану и безбедност, "Аскери" су наведени као једна од група које могу представљати потенцијалну безбедносну претњу, посебно због тога што у руководећим структурама удружења седе лица која су припадници или симпатизери вехабијског покрета.

Бошко Стојисављевић, председник Удружења "Уна", које окупља Србе прогнане из бихаћке регије, каже да ерсофт вежба одржана у Липи, иако не крши законе, представља очигледну провокацију.
 
"Ратне игре у селу које је потпуно очишћено од Срба представљају јасну провокацију и застрашивање повратника - наглашава Стојисављевић.

У вежби у селу Липа учествовало је близу 170 људи из ФБиХ, Хрватске и Словеније.

У извештају Министарства безбедности БиХ, који је раније достављен парламентарцима, указано је да се поједини ерсофт клубови злоупотребљавају за прикривену војну обуку и регрутовање екстремиста.
 
У том извештају је наведено да обавештајни подаци указују на сумње у могуће злоупотребе одређених ловачких, стрељачких и ерсофт клубова у БиХ, који би могли бити искоришћени за регрутовање нових чланова екстремистичких група.

Терористи прекршили примирје у Алепу, а онда је стигао паклени одговор руске авијације. Више о томе читајте ОВДЕ.
 
Извор: Еуроблиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА