Најновије

КИНЕСКИ ТАЈФУН: Док Трамп спрема рат са Ираном, Кина долази на исто место, али овако...

Пекинг је званично отворио своју нову железничку руту до Ирана, док САД апелују на своје компаније да обуставе пословне операције са Техераном.

Ђинпинг (Фото: Јутјуб)

Како амерички председник Доналд Трамп учвршћује свој конфронтациони став према Техерану, прекидајући нуклеарни споразум из 2015. године и позивајући на нови режим санкција, Кина је више него спремна да зграби шансу за трговину отварајући нове међународне железнице које повезују Техеран и Бајанур, град у кинеском региону Унутрашње Монголије.

Тачна рута ове железнице тек треба да буде откривена, јер тренутно постоји неколико великих железничких пројеката, од којих неки укључују чак и највећег регионалног ривала Кине, Индију. Али, с обзиром на то да се Бајанур налази близу северне границе Кине и да тамо већ постоји међународна пруга до Казахстана, вероватно је да нова трговинска рута пролази кроз територије бивших совјетских република Казахстан, Узбекистан и Туркменистан.

Како пише Вашингтон пост, Кина је послала први воз из Бајанура који носи – никада нећете погодити – 1.150 тона семена сунцокрета, јер је Бајанур највећа кинеска област за производњу семена сунцокрета. Кина извози око 180.000 тона семена сунцокрета сваке године, снабдевајући тржишта Блиског истока, Европе и САД, преноси Синхуа.

У поређењу са окенском испоруком, железничка рута скраћује време испоруке за око 20 дана, и очекује се да ће кинеско семе сунцокрета сада стизати у Техеран за две недеље – скоро дупло мање времена него раније.

Ове вести су уследиле у време када је на помолу велики војни сукоб између Ирана и Израела. У том светлу, позив Вашингтона компанијама да престану да послују са Ираном би се могао посматрати као мера предострожности у светлу предстојећег рата. Уколико је тако, онда би се чинило да Кина са својим трговинским пројетима стаје на страну Ирана.

Или, Трампов позив би могао бити само још један покушај да се америчке компаније намаме кући. Са Трампом се никад не зна.
Током медијског брифинга у среду, портпарол Министарства спољних послова Кине, Генг Шуанг, рекао је да ће Иран и Кина “одржати нормалне економске везе и трговину.“

“Наставићемо са нашом нормалном и транспарентном практичном сарадњом са Ираном не кршећи наше међународне обавезе,“ рекао је он.

Како преноси Вашингтон пост, Иран Кини продаје више него било којој другој земљи и прославио је 25 одсто пораста у извозу тамо прошле године. Вредност кинеског извоза у Иран је такође порастао за више од 21 одсто прошле године, кажу статистички подаци Царинске управе Исламске Републике Иран.

Вехабије вежбају убијање Руса у селу очишћеном од Срба! Више о томе читајте  ОВДЕ.

Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ђинпинг у посети Србији

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА