Најновије

РИГОРОЗНИЈЕ: Ово су нова правила, али и цене техничког прегледа!

Шестомесечних техничких прегледа за возила старија од 15 година, ипак, неће бити, али ће тестирање аутомобила пре регистрације бити много ригорозније него до сада. 

Технички преглед (Фото: Јутјуб)

Најбитнија новина тек усвојеног Правилника о техничком прегледу возила није ни заживела, а биће укинута. Наиме, према том правилнику, који ступа на снагу 5. јула возила старија од 15 година требало је да имају технички преглед два пута годишње.

Међутим, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић истакао је данас да ће се технички прегледи возила одржавати као до сада - једном годишње и да нико не треба да се плаши. 

У саобраћајној полицији наглашавају да ће дупли технички прегледи бити укинути најкасније током лета.

- Према Правилнику о техничком прегледу возила први шестомесечни прегледи требало је да се одрже тек 5. јануара 2019. године, а до тада ће се та одредба укинути. Могуће је да се то уради већ наредних дана у оквиру Предлога закона о изменама и допунама Закона о безбедности саобраћаја или у јуну односно јулу. Ставка о дуплим техничким прегледима предвиђена је још Законом о безбедности у саобраћају из 2009. године, али никад није примењивана - објашњавају у саобраћајној полиција.

Ипак, укидање шестомесечних техничких прегледа не значи да тестирање возила неће бити строжије.

- Како је и предвиђено правилником, технички преглед ће бити знатно детаљнији и дужи. За путничка возила трајаће 30 минута, а неће се толерисати и најмањи квар на управљачком и кочионом систему и дубинска корозија. Такође, свако прегледано возило мораће да има пет фотографија: све четири стране возила и брзинометар. На тај начин желимо да станемо на пут фингирању прегледа - истичу у саобраћајној полицији.

Цена прегледа неће бити 3.000 динара

У саобраћајној полицији тврде да минимална цена техничког прегледа неће бити 3.000 динара како се претходних дана спекулисало у јавности.

- Минимална цена техничког прегледа биће као и до сад између 1.000 и 1.500 динара колико ће коштати тестирање, рецимо, у Куршумлији и другим мањим местима - кажу у саобраћајној полицији. 

Дужина трајања прегледа по врсти возила (у минутима)
*мотоцикл, троцикл 15
*трактор 20
*путнички аутомобил, комби (до 3,5 тоне) 30
*возила са хидрауличним механизмом уређаја за заустављање 35
*возила преко 3,5 тоне 45

Прочитајте ОВДЕ зашто дупли технички преглед није по Уставу Србије?

Извор: Курир/Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Нови технички преглед - удар на кућни буџет, скупља услуга, гужве...?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА