Најновије

СИЛЕЏИЈЕ И АНАРХИСТИ: Кијев се преко руских новинара свети за Кримски мост! (ВИДЕО)

Упад украјинских специјалаца у редакцију „РИА Новости Украјина“ у Кијеву представља демонстрацију силе уперене против оних који нису у стању да се супротставе, односно новинара, што показује да у тој земљи не влада закон, већ анархија, а самим тим и колико је Украјина заправо далеко од Европе, сматрају аналитичари.

Кримски мост (Фото: Јутјуб)

Наиме, припадници Службе безбедности Украјине упали су у канцеларије РИА Новости у Кијеву и то док се једна новинарка налазила у просторијама редакције. Према речима очевидаца, специјалци су у раним јутарњим часовима разбили врата и након тога управа више није могла да ступи у контакт са новинарком. Целокупан претрес канцеларије трајао је нешто дуже од пет сати.

У образложењу Украјинске безбедносне службе наводи се да је операција изведена у оквиру истраге коју Кијев спроводи против медијских агенција у власништву Руске Федерације, за које је утврђено да се, како тврде украјински званичници, користе како би се водио хибридни рат против Украјине.

Паралелно са овом акцијом у Кијеву је приведен и новинар РИА Новости Кирил Вишински, што је друго притварање новинара те медијске куће, након што је крајем августа прошле године ухапшена новинарка Ана Курбатова, која је потом и протерана из земље.

Операција украјинских власти изазвала је оштру реакцију руских званичника. Одмах се огласио вршилац дужности министра иностраних послова Сергеј Лавров, који је позвао ОЕБС и САД да што пре изразе став по том питању, док је његова портпаролка Марија Захарова оценила да ова операција представља самовољу кијевских власти и упоредила је притиске на новинаре са традицијама тоталитарних режима.

Главна и одговорна уредница РИА Новости Маргарита Симоњан још је оштрија у својој оцени, тврдећи да ова акција представља освету кијевских власти због отварања Кримског моста и изразила је наду да ће Русија адекватно одговорити на провокацију Кијева. „Нисам политичар, не могу да кажем на који начин ће Русија узвратити. Ја се само надам да ће до одговора сигурно доћи“, истакла је.

Стручњаци су сагласни да је Кијев ову акцију извео специјално данас, јер се паралелно одвијала церемонија отварања Кримског моста на којој је учествовао и руски председник Владимир Путин. Наталија Макејева, заменица директора Центра за геополитичке експертизе, тврди да је реч о демонстрацији силе, додуше прилично неозбиљној, будући да је уперена против новинара који нису у стању да се супротставе.

„Јасно је да они ништа нису нашли у канцеларији, ништа што би на неки начин кршило законе Украјине. Овај потез Кијева још једном доказује да у Украјини не влада закон, већ анархија. Власт напада новинаре, што се у целом свету сматра недопустивим понашањем. Све указује на то да је Украјина далеко од Европе, од идеала слободе говора и људских права“, указује она. 

Алексеј Мартинов са Међународног института за новије државе тврди да Украјина редовно протерује руске новинаре и напада руске медије јер их се плаши – „зар су руски новинари криви због тога што се Крим вратио у састав Русије, јер грађани полуострва нису желели да буду део земље у којој цветају анархија и национализам“.

Он такође сматра да је отварање Кримског моста био повод за овакву акцију и зато је и подсетио да су украјински медији константно спекулисали да ли тај мост уопште и постоји, односно да је реч о макети, те да ће се у случају изградње он одмах срушити. „Међутим, као што видимо, све је реализовано, самим тим је и јасно зашто су украјинске безбедносне службе толико изнервиране и исфрустриране“, оцењује. 

Политиколог Владимир Кирејев тврди и да актуелна власт у Кијеву жели рат са Русијом, а пошто није у стању да води прави рат, она користи тактику провокација за такозвани „пузећи рат“. Украјина је, како наводи, једно од упоришта за овај медијски и економски рат против Русије, а у случају да се тај тренд настави, а за сада нема назнака да ће се ишта променити, може се очекивати још хапшења и провокација.

Иначе, упоредо са притисцима на новинаре, украјинске власти су формирале и нову безбедносну службу под називом Патролна полиција Крима и Севастопоља, како би активније контролисале све путеве који повезују то полуострво са Украјином. Према речима Сергеја Књазева, шефа те службе, полиција ће највише пажње посветити управо грађанима Крима који су напустили територију полуострва.

Прочитајте ОВДЕ како је то Путин разбеснео Запад?

Извор: rs.sputniknews

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте све детаље овог спектакуларног пројекта.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА