Најновије

ХАН: Договор пишу Београд и Приштина! А за ЗСО смо дали рок до...

Комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан каже да дугорочно решење за нормализацију односа између Београда и Приштине подразумева одрживо и реалистично решење засновано на међународном праву.

Јоханес Хан (Фото: Јутјуб)

Joханес Хан је рекао да је следећи корак подизање нормализација на свеобухватни ниво, а на двема странама је, каже, да уз помоћ Федерике Могерини дефинишу садржај правно обавезујућег споразума.

Комесар Хан је оценио да је досадашњи ток дијалога Београда и Приштине уз посредовање високе представнице ЕУ довео до значајне нормалзације односа две стране.

Хан понавља да ће од свеобухватне нормализације односа добробит имати и Београд и Приштина и да ће то бити од виталног интереса за наставак њиховог европског пута.

Комесар за преговоре о приступању је, поводом медијских спекулација да је у решавању косовског питања "у игри" и могућа замена територија, оценио да не верује да стране у дијалогу желе да о својој преговарачкој стратегији дискутују преко медија.

"Дијалог о нормализацији односа Београда и Приштине коме посредује ЕУ за циљ има промоцију одрживе сарадње између две стране, помоћ у остварењу напретка на путу ка ЕУ и побољшање живота људи. То је оно што се рачуна. Дугорочно решење подразумева одрживо и реалистично решење засновано на међународном праву", закључио је комесар Хан.

Јоханес Хан каже да оно што ЕУ сада очекује у оквиру дијалога јесте да се договор о Заједници српских општина у потпуности примени без одлагања.

"Договор предвиђа да се нацрт статута Асоцијације односно Заједнице изради за четири месеца од почетка рада на нацрту. Косовски премијер дао је мандат управљачком тиму да почне рад на нацрту 4. априла што значи рок до 4. августа", каже комесар за проширење.

Јоханнес Хан није одговорио на питање Танјуга шта ће бити уколико се зацратни рок за израду статута ЗСО пробије нити да ли ће такав чин обесмислити цео ток дијалога.

"Циљ самита у Софији нова енергија" 

Када је реч о предстојећем самиту ЕУ Западни Балкан који се одржава 17. маја у Софији комесар Јоханес Хан каже да ће то бити још једна историјска одредница у односима ЕУ и Западног Балкна.

"Циљ самита је да унесе нову енергију у односе ЕУ и Западног Балкана. Самит ће потврдити европску перспективу Западног Балкна и фокусирати се на програм повезивања. Боље повезивање које обухвата путеве, железницу, енергетске мреже, али и дигитално тржиште, економску интеграцију као и међуљудске контакте кључ је за остваривање пуног економског потенцијала региона", каже комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан.

Непосредно пред одлазак у Софију комесар Хан је најавио да ће током самита Европска комисија представити обиман финансијски пакет који ће подржати кључне пројекте у области повезивања на Западном Балкану, ојачати регионалну сарадњу и помоћи да се Западни Балкан још чвршће веже за ЕУ.

Када је о сличностима и разликама између Солунског и Софијског самита реч, комесар за преговоре о проширењу наглашава да је "јасна паралела то што ће се лидери земља чланица ЕУ састати са својим колегама са Западног Балкна и нагласити посвећеност ЕУ партнерима у региону".

"Што се разлика тиче, самит у Софији ће јасан фокус имати на пројектима од заједничког интереса у областима безбедности и повезивања. Надам се да ће самит оставити историјски траг показујући појачани ангажман ЕУ у региону. Исто тако очекујем да ће земље Западног Балкна искористити историјску прилику и тренутак створен новом Стратегијом о Западном Балкану и испоручити реформе неопходне за интеграцију региона у Европу", каже Хан.

Поред многих коментара да самит у Софији неће пружити директну подршку процесу проширења ЕУ, као и да нови нацрт буџета ЕУ до 2027. године није предвидео новац за евентуалне будуће чланице, комесар Хан за Танјуг каже да "порширење остаје кључуно у односима ЕУ према Западном Балкану" и да се то рефлектује и кроз Стрегију проирења и нови буџет ЕУ.

"Као прво предложена нова конструкција дипломатских инструмента ЕУ фокусира се на приоритете што укључује и Западни Балкан и повећава фондове за тај регион. Истовремено члан 19 предложеног буџета црно на бело каже да ће бити прерађен уколико дође до пријема нових чланица. Тачно то се догодило и када је Хрватска 2013. године ушла у ЕУ", закључио је комесар Хан.

Прочитајте ОВДЕ какав се то нови детаљ појавио у вези са убиством Ивановића.

Извор: Танјуг

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Јоханес Хан о стратегији ЕУ и преговорима Београда и Приштине.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

Најновије вести - ПРАВДА