Најновије

ДАНАС ЈЕ НАЈВЕЋИ ВУЧИЋЕВ ПРОТИВНИК, А НЕКАД ЈЕ ОВАКО ИЗГЛЕДАО: Препознајете ли овог човека? (ФОТО)

Његова фотографија из ране младости показује да је пленио својим црним очима и нежним цртама лица.

Амфилохије као младић (Фото: Приватна архива)

Амфилохије Радовић, световно Ристо Радовић митрополит је црногорско-приморски и администратор Епархије буеносајреске. Сви га знамо као човека крутог, озбиљног лица, али није одувек било тако.

Његова фотографија из ране младости показује да је Амфилохије пленио својим црним очима и нежним цртама лица.

Подсећамо, у Црној Гори се почетком 1990-их јавља покрет за обновом аутокефалности некадашње црногорске митрополије у форми непризнате и неканонске Црногорске православне цркве, чије припаднике представници СПЦ називају „антисрпским групацијама“. Односи између црногорског митрополита Амфилохија и власти Црне Горе су бивали све хладнији због њиховог опредељења за одвајање Црне Горе од Србије. Митрополит Амфилохије веома оштро критикује формирање Црногорске православне цркве, коју назива, „злоћудном израслином“, „некрофилском“, „безбожничком“.

У лето 2005. године митрополит Амфилохије је организовао акцију којом је на врх планине Румије хеликоптером подгоричког гарнизона постављена метална црква. У говору који је одржао након најаве власти Црне Горе да ће цркву уклонити, рекао је између осталог и: „Ко сруши тај храм, Бог га срушио – и њега и његово потомство, и часни крст му судио.“

Амфилохије каже да они који праве компромисе о КиМ могу то само са својом савешћу, а не у име народа. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Еспресо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Митрополит Амфилохије: О Александру Вучићу и Косову

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА