Најновије

РЕПУБЛИКА ИЛИНДЕНСКА МАКЕДОНИЈА: Да ли је ново име Македоније бугарска подвала?!

Македонска страна понудила је нови предлог за решење спора око имена у преговорима са Грчком - "Република Илинденска Македонија", јавља македонски портал А1ОН позивајући се на неименоване дипломатске изворе.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Према тим изворима, ново име мора да буде за општу употребу, а чему инсистира Грчка.

Иако се до сада као решење највише помињало име "Република Горња Македонија", саговорници А1ОН тврде да је "Република Илинденска Македонија" предлог из последњег круга разговора две стране.

Македонски премијер Зоран Заев изјавио је јуче у Софији да је са грчким колегом разговарао о имену које би било прихватљиво за обе стране, те да очекује да ће решење бити пронђено у јуну пре самита лидера ЕУ.

"Разговарали смо о неколико опција и једна од њих је прихватљива за обе стране", рекао је Заев не прецизирајући о којој је опцији реч.

Грчки премијер Алексис Ципрас се, међутим, оградио од изјава Заева у вези с њиховим разговором у Софији, рекавши да још није време да се говори о договору са Македонијом о решењу вишедеценијског спора око имена.

Ципрас је новинарима након самита рекао да представници двеју држава настављају дијалог у циљу постизања коначног договора до краја јула.

Договор о новом имену Македонији би убрзао отварање преговора о прикључењу ЕУ и чланству у НАТО

Подсећања ради, "Илинденски устанак", догађај који би се уградио у ново име Македоније, идејно је потекао из Софије. Цела организација и преписка око "Устанка" водила се на бугарском језику, а циљ Бугара је био припојити Македонију Бугарској.

После одлуке Бугарске цркве из 2017. године да заступа непризнату МПЦ, а након оваквог предлога о имену, јасно је да Бугарска опет има претензије на Македонију, за шта им политика нове Владе Зорана Заева очигледно иде на руку.

Шта је амерички план ако Србија јасно каже- Не! Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг/Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Македонска Армија ове године је учествовала на Паради у Софији

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА