Најновије

О ЧЕМУ ОВАЈ ЧОВЕК ПРИЧА? БАКИР ИЗЕТБЕГОВИЋ: "Хрватска и Србија извршиле агресију на БиХ"

Бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић изјавио је у среду у интервјуу порталу Вијести.ба да су Хрватска и Србија извршиле агресију на БиХ и да се у тој земљи није радило о грађанском рату, како то тврди председница Савета скупштине Руске Федерације Валентина Матвијенко.

Бакир Изетбеговић (Фото: Јутјуб)

„У БиХ није било грађанског рата, релевантне резолуције организације Уједињених нација и пресуде међународних судова су недвосмислено потврдиле да се радило о агресији суседних земаља и удруженим злочиначким подухватима који су сезали до Милошевића и Туђмана“, рекао је Изетбеговић.

Изетбеговић је рекао да је руска политичарка Матвијенко изнела неутемељене тврдње и да је њен позив за пренос овлашћења с државе на ентитете, противан Дајтону.

„Русија је једна од потписница Дајтонског мировног споразума и не би смела износити ставове противне том споразуму“, рекао је Изетбеговић.

Коментаришући однос Хрватске према БиХ, Изетбеговић је оценио да се ради о „патерналистичком односу“.

„Игноришу се наши ставови и интереси, негира удружени заједнички подухват почињен у покушају стварања етнички чистс хрватскс територијс, не враћа нам имовину, не плаћа водни ресурс Бушког језера које користи деценијама уз симболичне надкнаде“, рекао је Изетбеговић.

Хрватска подржава БиХ у евроатлантским тежњама, инвестира и олакшава кретање људи и роба, рекао је Изетбговић и закључио да су односи БиХ и Хрватске „амбивалентни и контроверзни“ и нагласио да би могли бити и бољи.

Изетбеговић је одбацио тврдње да се данас бошњачка страна у БиХ понаша попут српске у бившој Југославији покушавајући остварити доминацију над мање бројним народима.

„Наравно да нема никакве истине у томе, али има тенденције да се Бошњаци оптуже и стигматизирају“, рекао је Изетбеговић.

Он је, на питање ко ће бити његов наследник на месту бошњачког члана БиХ Председништва, рекао да ће предложити да актуелни председавајући Већа министара Денис Звиздић акламацијом буде прихваћен као кандидат Странке демократске акције за ту функцију.

За своју супругу Себију Изетбеговић, директорку Универзитетске клинике у Сарајеву, рекао је да је од политичког аутсајдера постала снажна жена која је из базе СДА добила снажну подршку за позицију бошњачке чланице БиХ Председништва.

Медији у БиХ су протеклих дана објављивали да је Себија Изетбеговић добила подршку 50 општинских организација, а Звиздић 90 страначких организација за кандидатуру за бошњачког члана државног врха.

Српски и руски „елитни диверзанти“ открили тајна чудеса на дну језера на Косову! Више о томе сазнајте ОВДЕ.

Извор: ФоНет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Емисија “Пресинг” у којој је гостовао Бакир Изетбеговић

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА