Најновије

Одбрана Младића тражи још три месеца за жалбу

Одбрана Ратка Младића затражила је од Жалбеног већа Механизма у Хагу, наследника Хашког трибунала, да му одобри продужење рока за улагање жалбе на првостепену пресуду за три месеца, тачније до 3. септембра.

Ратко Младић (Фото: Јутјуб)

Браниоци сматрају да због обима и сложености првостепене пресуде није могуће уложити жалбу до 5. јуна.

Они су раније тражили да због "низа правних и чињеничних грешака", пресуда којом је Младић осуђен на доживотни затвор буде преиначена, а Младић ослобођен од оптужби.

Као алтернативу, Младићева одбрана је предложила Механизму да му се суђење понови.

Са друге стране, Тужилаштво у Хагу затражило је жалбом да суд Младића прогласи кривим и за геноцид над муслиманима и Хрватима у пет општина у Босни и Херцеговини, за које је првостепеном пресудом ослобођен.

Хашки трибунал је бившег команданта Војске Републике Српске непосредно пред затварање, 22. новембра прошле године осудио на доžивотни затвор због геноцида у Сребреници, прогона Хрвата и Муслимана широм БиХ, терорисања становниšтва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем, те узимања припадника Унпрофора за таоце.

Трибунал је, међутим, Младића ослободио оптужбе за геноцид у пет опšтина, за које тужилаштво од жалбеног већа Механизма у Хагу (наследника Хашког трибунала) сада жалбом тражи да га прогласи кривим и осуди.

У питању су општине Фоча, Котор-Варош, Приједор, Сански Мост и Власеница.

О жалбама ће одлучивати веће којим преседава судија Теодор Мерон, а у чијем су саставу судије Кармел Адијус, Лиу Дакун, Симор Пантон и Приска Матимба Њамбе.

Пресуда Младићу садржи 2.541 страну са чак 18.211 фуснота што ту пресуду чини најобимнијом у историји Трибунала.

Велика Британија, која у августу преузима председавање Саветом безбедности Уједињених нација, могла би да тражи да се укину седнице о Косову, или да буду затворене за јавност. Више о томе сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Избацивање Младића из злочиначког трибунала у Хагу

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА