Најновије

КИНЕСКИ ПЛАН КОЈИ ЈЕ УПЛАШИО ЕВРОПУ: Дају 9 милијарди еура да би преко Португалије контролисали енергетски сектор ЕУ!

Кинеска компанија China Three Gorges, названа по познатој хидроелектрани Три кланца на кинеској реци Јангце, понудила је девет милијарди еура за преузимање португалске компаније ЕДП (Еnergias de Portugal. Успе ли, то ће бити једно од највећих кинеских преузимања на подручју Европске уније. 

Кинеска хидроелектрана "Три Кланца" (Фото: Јутјуб)

Кинески ЦТГ данас већ у свом власништву има 23,3 посто удела у ЕДП, за преузимање остатка нуди готовину, а по деоници је спреман да плати 3,26 еура, што је 5,5 посто премије на цену с којом је ЕДП завршио трговање на берзи прошлог четвртка (3,09 еура по дионици), дан пре него што је стигла кинеска понуда, али значајно више (17,9 посто) у односу на просек у последњих шест месеци. 

Тиме би вредност целе ЕДП групе, очишћене од дуговања, досегла 11,8 милијарди еура (заједно с дугом та је вредност већа: 25,6 милијарди еура). ЕДП до понедељка није одговорио на понуду, нити је с врха компаније стигао било какав коментар.

Португалија, као и други кризом погођени делови европског југа, и досад је био мета кинеских инвеститора. Кинески улагачи постали су власници четвртине португалског националног електродистрибуцијског ланца Еnergéticas Nacionais коју је преузела државна компанија State Grid Corporation of China. 

Кинески конгломерат Фосун купио је удеo у Millenium BCP, португалској највећој банци, као и у највећој португалској осигуравајућој кући Fidelidade. Лондонски дневник Фајненшл Тајмс спомиње и друге покушаје великих кинеских инвестиција у Европској унији, али они су углавном завршили с неуспехом, након што су Немачка, Француска и Италија заоштриле европска правила за преузимање, као и надзор њихове примене. Та правила не односе се посебно на Кину, а досад су највише сметње представљала кинеским и арапским компанијама.

За разлику од Берлина, Париза и Рима, Влада у Лисабону изјаснила се да ”нема примедби на кинеску понуду”. Португалски премијер Антонио Коста одраније је познат као опонент протекционистичке инвестицијске политике Брисела. У великој приватизацији, тешкој 9,2 милијарди еура, којом се Влада Португалије чупала из кризе, кинески су инвеститори учествовали у високом 45-постотном проценту. Ипак, чак и уз Костин либералан приступ инвеститорима, португалска је Влада досад оклевала да попусти инвеститорима који су давали понуде за преузимање националних сервисних компанија (електродистрибуција, телекомуникације,водовод....). Влада десног центра, која је Португалију водила пре Костине, одбацила је институцију ”златне деонице” за компаније попут ЕДП-а и португалског Телекома, након потписивања споразума о ”bail outu” у мају 2011.

Европски енергетски сектор протеклих се неколико месеци налази у раздобљу нове велике консолидације. Немачке компаније Econ и RWE у марту су провеле више милијарди еура тешку међусобну размену деоница, објављујући истовремено и нову стратешку одлуку да обе компаније будућности значајније скрену с фосилних, према одрживим изворима енергије. ЕДП се већ раније нашао под притиском шпанских и француских енергетских компанија.

Фајненшл Тајмс ЦТГ-ову понуду за ЕДП сматра делом великог таласа кинеских инвестиција које су се слиле у дуговима оптерећене државе јужне Европе које је криза погодила најтеже. ФТ међутим ту види опасност – ЦТГ, који је у власништву кинеске државе, тиме би стекао контролу енергетске инфраструктуре на целом Иберијском полуострву, али и у значајном делу Јужне Америке. То, сматра ФТ, неће привући посебну политичку пажњу само у Португалији, где је ЕДП највећи произвођач и дистрибутер електричне енергије него и у САД, где је португалска компанија развила значајан портфељ електрана које производе енергију из одрживих извора – сунца и ветра.

Према подацима објављеним прошле недеље, ЕДП-ова добит у односу на прошлогодишњу у првом се тромјесечју 2018. смањила за 23 посто (на 166 милиона еура). Готово 60 посто ЕДП-ових прихода долази из операција у Португалији и Шпанији, док се преосталих 16 посто дели на приходне центре у Бразилу и Северној Америци.

Због нимало једноставних трговинских односа између САД и Кине, који су се додатно заоштрили након доласка Доналда Трампа у Вашингтон, дође ли до ове трансакције, амерички део ЕДП-ова бизниса морао би за даљи рад да затражи дозволу од Одбора за инострана улагања у САД и докаже да задовољава регулативе Вашингтона.

Свој 23,3-постотни удио у ЕДП-у ЦТГ је стекао још 2011. године када је од португалске Владе откупио пакет деоница у великом приватизацијском процесу којим се Португалија спасавала од последица кризе, али и од Брисела и ММФ наметнуте оштре политике штедње. Саветници португалске Владе који су тада учествовали у процесу продаје ЕДП-ових деоница ЦТГ-у тада су кинески потез протумачили као резултат плана кинеске Владе да искористи ЕДП како би проширила ЦТГ-ов међународни утицај на тржишта енергије из обновљивих извора.

Пре најаве могућег ЦТГ-ова преузимања ЕДП је током прошле године добио више понуда за преузимање. Две о којима се највише говорило биле су већ поменуте понуде шпаанске фирме gas Natural of Spain и француске Energie de France и оне, док се не постигне договор с кинеском корпорацијом, и данас остају актуалне. Председник ЦТГ у својој је изјави, објављеној у медијима након истицања понуде, свестан перцепције коју Европљани имају о кинеским послодавцима, најавио да ће ЦТГ, у случају да преузме португалску компанију “остати чврсто посвећен очувању њена португалског идентитета”. Компанија би и након преузимања требала наставити пословати као засебан ентитет у власништву ЦТГ. Седиште би јој остало у Лисабону, а деонице, онај део који остане слободан на тржишту, биле би излистане на Лисабонској берзи.

Као и увек, проблем за кинеску компанију могла би представљати ЕДП-ова скупштина дионичара, која трансакцију, да би успела, мора потврдити натполовичном већином (што је најмање 50 посто гласова + најмање једна деоница с правом гласа). Након преузимања ЦТГ би био обавезан да распише и понуду за преузимање 17 посто удела у ЕДП-овој подружници за развој енергије из обновљивих извора, која данас није под потпуним власничким надзором родитељске компаније.

Управа ЦТГ истиче како се нада политичкој подршци португалске Владе након шест година успешне сарадње у сувласништву ЕДП, у којем раздобљу су се финансије компаније значајно стабилисале. ЕДП данас запошљава 12.000 људи, од чега половина ради на локацијама у Португалији.

Прочитајте ОВДЕ све детаље рада руског „Росњефта” у Вијетнаму и какве то везе има са Кином.

Извор: Globus/Jutarnji.hr
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Импозантна кинеска хидроелектрана “Три кланца”, једна је од највећих у свету.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА