Најновије

ПРОЈЕКАТ "ДЊЕПАР": Ракете „Сатана“ добијају потпуно нову намену! (ФОТО)

Русија би могла да обнови употребу интерконтиненталних балистичких ракета „Сатана“ за лансирање космичких апарата, оживљавањем пројекта „Дњепар“ без украјинске стране, изјавио је извор у ракетно-космичкој индустрији.

Сатана (Фото: Јутјуб)

„Разматра се питање употребе деактивираних ракета РС-20В (НАТО ознака СС-18 ’Сатана‘) у оквиру програма конверзије лансирања“, рекао је извор.

Према његовим речима, ради се о модернизацији за свемирска лансирања управо верзије РС-20В, а не РС-20Б, које су раније коришћене према пројекту „Дњепар“. При томе се за пројекат не предвиђа укључивање украјинске стране која је одговорна за систем контроле ракета.  

Карактеристике ракете РС-20В "Војевода" (Фото: Ria. novosti)

Према јавним подацима, према стању из 2017. године, у употреби се налазило 46 ракета РС-20В. Ракета РС-20Б је остало око 11 јединица.

Заменик министра одбране Русије Јуриј Борисов изјавио раније да ће Министарство одбране ускоро почети са утилизацијом интерконтиненталних балистичких ракета „Војевода“ (НАТО класификација „Сатана“), које ће бити замењене интерконтиненталним балистичким ракетама „Сармат“.

Претходно је други извор упознат са ситуацијом изјавио да Русија разматра лансирање сателита уз помоћ адаптираних интерконтиненталних балистичких ракета „Топољ“ које су изашле из употребе.

Прочитајте ОВДЕ шта су недавно тестирали Руси.

Извор: rs.sputniknews

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Зашто је Сармат (Сатан 2) најмоћнији на свету?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА