Најновије

НАТО војници настрадали у Донбасу! Москва побеснела због мешања страних трупа

Током протекких дана, у Донбасу и Украјини је дошло до бројних важних догађаја.

Илустрација (Фото: flickr.com)

Прво, 17. маја, група НАТО војника из САД и Канаде је зашла на минско поље код Авдевке, потез који се завршио експлозијама и, према извештајима ДНР, смрћу и рањавањима. Ове вести су објавиле водеће руске новинске агенције, што је само по себи важан догађај, јер су раније такви извештаји били врло опрезни када су говорили о учешћу НАТО-а у рату у Донбасу. Најзначајније од свега, Российская газета, званични орган владе Руске Федерације, потврдила је ову вест.

Укратко, Авдејевка је мали сателитски град Доњецка. Од самог почетка сукоба, град је окупиран од стране украјинских оружаних снага. Авдејевка је позната као индустријски гигант, чија је хемијска фабрика кокса радила током читаве четири године рата и била је главни извор расправа између олигарха. Огромна већина становника Авдејевка подржава ДНР, а једна од линија одбране Доњецка се налази испред овог града. Баш у овом граду је уочена украјинска војска и посматрачи ОЕБС-а како сарађују током војних операција.

Скренимо пажњу на чињеницу да су војне обавештајне службе ДНР, најмање два дана пре инцидента на минском пољу, пријавиле да команда украјинских оружаних снага припрема провокацију која укључује војску НАТО-а.

Чини се да су они намерно послати на минско поље како би за смрт западних војника окривили војну сабодажу ДНР-а. Такве информације су пренете новинарима 15. маја од стране портпарола војске Доњецке Народне Републике, Едуарда Басурина.

Али ова прича има другу страну. НАТО војска, која званично не би требала да буде у Донбасу, несумњиво је директно укључена у оружани сукоб. Сталне оптужбе САД-а и ЕУ о томе да Москва војно и технолошки помаже Републици Донбас, сада руско Министарство спољних послова може одбацити. Москва сада може представити доказе да САД и НАТО директно учествују у рату.

Следећа вест је да је, такође у близини Авдејевка, 17. маја убијен командант међународне бригаде Пјатнашка ДНР-а, Олег Мамиев. Основа Пјатнашке је сачињена од 15 бораца из Абхазије, а назив “Интербригада“ се сматрао директном алузијом на међународне добровољне бригаде из шпанског грађанског рата.

Овој јединици су се накнадно придружили многи добровољци из Северне и Јужне Осетије, као и сам Мамиев, који се показао као један од најславнијих и ауторитативнијих команданата у Донбасу, особа о којој се говори са највећим поштовањем. Мамиев је убијен у рововима заједно са његовим војницима.

Поред ових инцидената, догодио се и велики број догађаја који би се тешко уклопили у један чланак, али њихов значај се може изразити једном кратком речју: Рат.

Украјина наставља да акумулира војску и војна возила и доноси муницију до прве линије фронта. Кијев је суштински одбацио претварање да се придржава Минских споразума, а Авдејевка, Горловка и Светлодарски лук (код Дебаљцева) су у последње време били посебно “врући.“ Све у свему, ствари су “топлије“ у ДНР него у ЛНР. Отуда и различите процене перспектива рата из две републике.

Неки од људи у Донбасу верују да Американци и Украјинци очекују дугорочну игру. Другим речима, они желе да воде рат исцрпљивања. Постоји подлога за ову теорију, али ипак не верујемо да су Украјинци способни да задрже статус кво током било ког значајнијег временског периода.

Њихови ресурси, а посебно њихово стрпљење је строго огранчено. Дакле, постоји све више разлога да се верује да ће се рат у Донбасу пре или касније поново “пробудити.“

Побуњеници ударили на Исламску државу у Дари, ови их развалили! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: fort-russ. com/ Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте кадрове са Сајма војне технике у Доњецку.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА