Најновије

ПОХОТНА ПРОФЕСОРКА ИЗ ХРВАТСКЕ ШОКИРАЛА: Мастурбира од четврте године, воли "сајбер" секс и бисексуалка је (ФОТО/ ВИДЕО)

Она је жена која о мастурбацији говори отворено и лежерно као о куповини хлеба, сматра да је 21. век време сексуалних солиста и да ћемо секс све мање практиковати уживо, а све више онлајн, да је у Хрватској превише прељуба, а премало отворених веза и да на сексуалност у Хрватској мало ко у медијском простору гледа са научне и истраживачке стране.

Похотна професорка (Фото: Инстаграм)

Због свега је наведеног Марина Крлежа (40), иначе дипломирана књижевница и филолог која је дуги низ година радила у просвети, у фебруару 2016. покренула портал за промовисање детабуизације и релативизације хетеросексуалности и бисексуалности – Сексотека и прва у Хрватској, у својој колумни Сексурбације, под именом и презименом писала о многим темама сексуалне тематике које су још увек табу. На врло посећеном предавању у задарској Кнежевој палати у склопу „Дана сексуалности“ у организацији студената психологије, проговорила је о отвореним везама.

- Један је мудар човек рекао: "Ако пет дана у недељи једеш сарделе, за викенд ће ти се јести кавијар. Али парадокс је да ако пет дана у недељи једеш кавијар, пожелећеш се сардела." Сексуално смо разнолика бића и ту би разноликост требало да можемо да реализујемо што је више могуће. Сматрам да смо емотивно углавном моногамна бића, али телесно полигамна, дакле људи нису створени само за једног сексуалног партнера. По мени је природно да када имаш жељу за сексуалном променом, да је и реализујеш. Често чујем жене које кажу: Ја видим само свог супруга и никад нисам пожелела другога. Тада се запитам колико је та жена искрена према самој себи - казала је Марина Крлежа на почетку предавања на којем је, осим о отвореним везама, говорила и о својим сексуалним искуствима, истраживањима и свему ономе што је приметила откад пише за Сексотеку.

Она слободно говори и о мастурбацији, што на овим просторима важи за табу тему.

- Лично мастурбирам од четврте године живота, иза мене је и десет година јако доброг сајбер секса, знала сам да имам по седам "сајбера" дневно, а искуство ми говори да га мушкарци практикују више него жене. Женска је мастурбација табуизирана и жене мало о њој говоре. Ја сам прва у Хрватској јасно и јавно рекла да мастурбирам, пишем и колумну о томе. Не сматрам да женске мастурбације има мање, само можда жене немају довољно храбрости изрећи то наглас - казала је Крлежа.

Стингов цитат "If you love somebody, set them free“  њена је дефиниција добре, отворене везе чија је база пријатељство, а наглашава и то да је секс мање важан од љубави те, ако љубав постоји, не може је угрозити потреба за више сексуалних партнера. Присутнима на предавању казала је како је отворена веза она „две изграђене особе, сигурне у себе и своју сексуалност те партнерову љубав".

- Зашто „да“ отвореној вези? Партнера почињете гледати другим очима у сексуалном смислу, допуштате му оно што је и вама допуштено, уживате у искрености и отворености коју с партнером делите, то је веза лишена посесивности, истражујете себе и своју сексуалност... То је искрен однос, то није прељуба, коју не подржавам, а уочавам да је врло чест образац понашања у везама над којим се нико не згражава, док се над отвореним везама згражамо - казала је Крлежа вративши се поновно властитом искуству те јавно казала да још није успела пронаћи сталног партнера с којим би могла бити у отвореној вези, сада је већ две године соло.

- Била сам у две дуге везе које су трајале по шест година. Увек сам била отворена и говорила што желим, али био ми је допуштен једино сајбер секс, дакле дечко ми је дозвољавао секс с другима преко екрана и мобитела, али не и уживо. На крају смо прекинули везу јер ја не могу живети тако да неко управља мојим животом, покоравати се друштвеним конвенцијама, не желим имати сексуалне односе само с једном особом, ослобођена сам и волела бих када би и други на исти начин преиспитивали себе и своју сексуалност. Поштујем и туђе изборе, али мислим да је наша истинска природа да преиспитујемо и истражујемо - казала је Крлежа те открила и да је бисексуална, што је спознала тек у тридесетој години живота, нагласивши да је тек тај део сексуалности огроман табу хрватског друштва!

- Радила сам осам година у основним и средњим школама, комуницирала и с другим професорима и приметила да се о бисексуалној оријентацији уопште не говори. Образовни нам је систем неефикасан, немамо здравствени сексуални одгој, а децу би поступно требало упознавати са сексуалношћу јер је она огроман део наших живота. Порнографија им је удаљена један клик мишем, с њима нико не разговара, а већ код вртићке деце виде се први знакови истраживања сексуалности - закључила је Крлежа.

Наука потврдила да мастурбирање доноси 7 здравствених користи. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Задарски лист

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА