Најновије

НЕМАЧКА СЛУЖБА ПОКРЕЋЕ АКЦИЈУ "СУЛТАН": Зауставити продор Ердогана на Србију!

Немачка обавештајна служба (БНД) покренула је акцију "Султан"! Циљ је по сваку цену заустави турски утицај на Балкану, а главна мета им је Србија. Иако нашој земљи неће директно забранити сарадњу са Турском, немачка канцеларка Ангела Меркел неће дозволити прилив новца из те земље, као ни долазак њихових инвестиција у Србију, али ни даље јачање дипломатских односа.

Вучић и Ердоган (Фото: tccbgov.tr)

Пуне две године, наиме, Немачка и Турска воде рат, те јачање односа Београда и Анкаре представља прст у око Берлину.

После недавне посете председника Србије Александра Вучића турском председнику Реџепу Тајипу Ердогану, током које су српском председнику указане највише почасти, али и додатно ојачана сарадња двеју држава, Немачка је решила да покрене одавно припремљену акцију за сузбијање утицаја Турске на Балкану.

Виде да Турска, као регионална сила, све више осваја овај простор и сигурно је да то неће дозволити

Марко Ницовић, бивши начелник полиције

- Берлин има озбиљну и разгранату обавештајну мрежу. Њихови људи, и то додатни број обавештајаца, већ су на терену и увелико раде на овој акцији и значајно су појачали деловање у Србији. Власт у Београду ће бити под додатним притиском и са истока и са запада. Порука Београду биће јасна: Ако желите и даље у ЕУ, не можете да буде партнер са диктаторским режимом Ердогана - открива саговорник Српског телеграфа из безбедносних структура.

Битка за контролу

Додаје да ће Немци енергију и сва расположива средства усмерити ка Ердогановим непријатељима у Србији.

- Примера ради, муслимани у Санџаку су подељени на оне за турског председника и против њега, финансије, логистика, као и свака друга помоћ ићи ће ка Ердогановим супарницима. Тај модел неутралисања примењиваће и на остатак Србије - наводи извор Српског телеграфа.

Да нема сумње да Немачка свим силама покушава да удаљи Турску од наше земље, потврђује за Српски телеграф и професор међународних односа Срђан Перишић.

- И немачке и америчке службе су сада усмерене да сазнају какви су односи између Вучића и Ердогана, као и Београда и Анкаре. Турска је, наиме, практично 2016. сменом турског премијера Ахмета Давутоглуа и обнављањем односа са Русијом испала из западног јата. Добри односи са Русијом означили су и одустајање од неоосманске политике на Балкану, коју је пак подржавао Запад, односно био је под његовом контролом. Зато Западу сада смета присуство Турске на Балкану без њихове контроле - објашњава Перишић.

Већа економска сарадњу са Турском не одговара Западу јер се тиме јачају и политичке везе

Како додаје, немачке, а генерално и све западне службе такође интересује да се онемогући рад разних организација и фондација Ердогановог главног противника Фетулаха Гулена.

- Фетулах и ЦИА контролишу рад организације Хизмет у нашем региону, те их сада највише занима хоће ли српске службе сарађивати са турским службама по питању онемогућавања њиховог деловања на Балкану. Такође, занима их хоће ли Београд омогућити већу економску сарадњу са Турском, што им такође не одговара јер се тиме јачају и политичке везе. Притом се преко турске економске експанзије на Балкану повезује додатно и сарадња са Кином, што опет Запад не жели да дозволи - наводи Перишић.

Удар са више страна

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић каже да ће Немачка вршити удар на Србију са више аспеката.

- Вероватно би тај утицај ишао кроз билатералне контакте на високом нивоу, те подстицај слабљења власти која је отворена за сарадњу са Русијом и најзад кроз интензивирање притисака поводом Косова и других нерешених питања у региону - сматра Станковић.

Марко Ницовић, бивши начелник полиције града Београда, сматра да Немачка сигурно неће дозволити да турски утицај превлада на овим просторима.

- Немачка има много велику и јаку инфраструктуру на Балкану, а пошто је све јача конфонтација са Турцима, сигурно ће, користећи све те канале и везе, гледати да по сваку цену смање утицај те земље овде, и то по свим односима - политичком, обавештајном, економском, билатералном. Они виде да Турска, као регионална сила, све више осваја овај простор и сигурно је да то неће дозволити - истиче Ницовић.
Аларм после Сарајева

Чињеница да је турски председник Ердоган прошле недеље одржао предизборни митинг у Сарајеву и искористио БиХ као прозор у ЕУ позивајући Турке под један барјак додатни је разлог за активирање акције "Султан".

- Имајући у виду да је утицај Турске на Балкану постао сувише јак, посебно у БиХ, може се очекивати појачано деловање немачких обавештајних служби по том питању. Посебно је интересантно и да се Немци плаше великог броја имиграната који се полако концентришу ка БиХ, јер верују да ће управо одатле доћи следећи талас, који не би могли да издрже - напомиње Божидар Спасић, бивши шеф специјалног тима Службе државне безбедности.

Две године рата Немачке и Турске

- Ердоган позвао Турке који имају немачко држављанство да не гласају за владајући ЦДУ Ангеле Меркел и СПД, као и за опозиционе Зелене, јер су они "непријатељи Турске"

- Шеф немачке дипломатије Зигмар Габријел рекао да се Ердоган меша у суверенитет Немачке и оценио да жели да немачке грађане окрене једне против других

- Сталне тензије због миграната и, како Берлин тврди, Ердоганово уцењивање да ће отворити капије и пустити мигранте ка ЕУ, пре свега Немачкој

- Турска хапсила немачке новинаре и активисте

- Анкара забранила немачким парламентарцима да посете немачке војнике у бази у Турској

- Копредседник Зелених Џем Ездемир оценио да је Турска на путу да постане диктатура

Како би реаговала српска војска након покушаја Шиптара да насилну заузму Севе Космета, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Српски телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Свечани дочек за Вучића у Анкари

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА