Најновије

ПОСЛЕ ВУЧИЋЕВОГ УКОРА ОПЕТ СВИ ЗА ЕУ! ДАЧИЋ: Кључни циљ Србије чланство у ЕУ!

Министар спољних послова Ивица Дачић истакао је данас да је кључни и јединствени циљ Србије пуноправно чланство у ЕУ и отварање што више поглавља у што краћем времену.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

- Србија се показала као равноправан и поуздан партнер ЕУ у претходним годинама, и задовољни смо што је то препознато, имајући у виду значајну политичку посвећеност која је у то уложена - рекао је Дачић у обраћању на састанку Министарског савета Јадранско-јонске иницијативе (ЈЈИ) и Министарском састанку Стратегије ЕУ за Јадранско-јонски регион (ЕУЈЈР) који се одржава данас у Катанији.

Он је навео да је Србија до сада отворила дванаест преговарачких поглавља.

- Циљ нам је да отворимо што више поглавља за која смо спремни у што краћем времену, како би целокупан државни апарат могао да буде усредсређен ка кључном и јединственом циљу - пуноправном чланству у ЕУ - рекао је Дачић, саопштило је Министарство спољних послова.

Он је истакао да је свима на западном Балкану, од непроцењиве важности да се процес европских интеграција, који је првенствено процес дугих и тешких реформи настави несметано, уз очекивање да ће недвосмислена подршка и разумевање долазити од свих чланица ЕУ.

Дачић је истакао да упркос изазовима са којима се ЕУ на политичком и економском плану суочава, јасна перспектива чланства у ЕУ била и остала главни покретачки фактор низа реформских активности и позитивног развоја у региону.

Министар је указао да политика проширења ЕУ представља један од најважнијих инструмената Уније не само у стабилизацији региона и помоћи постизању економског просперитета, већ и постизање стабилности и безбедности Уније као целине, што је, како је рекао, недвосмислено потврђено и на недавно окончаном Самиту у Софији, чињеницом да је пуноправно чланство у ЕУ једина стратешка опција за партнере на ЗБ.

- Управо у циљу убрзавања Европске интеграције препознајемо и вишеструки значај Јадранско-јонске Стратегије: унапређивањем њене примене у пракси имамо прилику да блиско сарађујемо са администрацијама осталих учесница - држава чланица ЕУ, као и држава кандидата и аспираната - навео је министар.

Он је истакао да Србија у исто време блиско сарађује са Европском комисијом, а да Стратегија за Србију има још једну димензију додатне вредности.

Дачић је навео да Србија очекује да праве вредности наше регионалне сарадње, кроз макрорегионалне стратегије ЕУ за Дунавски и Јадранско-јонски регион, буду видљиве и доступне свим грађанима у региону.

- У том смислу, спремни смо да се од сада знатно више усредсредимо на конкретне пројекте који би се остваривали кроз примену Акционог плана Стратегије ЕУ за Јадранско-јонски регион - поручио је Дачић.

Приоритети у секторима саобраћаја и енергетике морају бити прилагођени иницијативама које су покренуте и у склопу других форума („Берлински процес“, Вишеградска група, Енергетска заједница и др), како би их допунили, а не створили перцепцију непотребног понављања или преклапања, рекао је Дачић.

Он је указао на веома значајне кораке који су постигнути од последњег састанка Министарског савета Јадранско-јонске иницијативе, кораке који су потврдили ефикасност модела тесне сарадње држава и Европском комисије у правцу успешне примене Стратегије ЕУ за Јадранско-јонски регион.

Дачић је обавестио о позитивним резултатима које је Србија остварила у претходној години уз пројекцију раста од преко 4 одсто, безлежи се и трећи узастопни буџетски суфицит, док је јавни дуг смањен на испод 58%.

Стопа незапослености је смањена са готово 26 посто на данашњих 13, а незапосленост међу младима са 51 на 33 процента. Индустријска производња у јануару 2018. године већа је за 10,6 одсто у односу на јануар 2017. године, а укупна спољнотрговинска робна размена Србије је порасла за 39,1 одсто у односу на исти период претходне године.

Са 450 милиона евра страних директних инвестиција, само у прва два месеца 2018. године, Србија се све сигурније позиционира високо на различитим светским листама по сигурности улагања, конкурентности и једноставности пословања, истакао је Дачић.

У пружању доприноса јачању регионалне сарадње, Србија посебну пажњу придаје активностима у оквиру тзв. "Берлинског процеса”, подржава примену регионалних пројеката заједнички усаглашених на прошлогодишњем Самиту о западном Балкану у Трсту, посебно када је реч о инфраструктурним пројектима, улагањима у младе, као и усаглашавање евентуално нових заједничких пројеката у другим областима, који би довели до бољитка живота у региону и пре формалног чланства у ЕУ.

Он је рекао и да се Србија залаже за усаглашавање развојних политика и планова инфраструктурног и енергетског повезивања овог дела Европе са Европском унијом, на начин који би омогућио синхронизован и усаглашен приступ, као и усвајање добре праксе до које се дошло у оквиру многобројних регионалних иницијатива, као и регионалних структура и организација.

- Верујемо да макро-регионални приступ ЕУ може донети непосредну експертску и функционалну финансијску подршку, посебно значајну за државе које се налазе у процесу приступања Европској унији - рекао је Дачић.

Он је захвалио Италији на одличној организацији Трећег годишњег форума о Стратегији ЕУ за Јадранско-јонски регион, а Црној Гори пожелео успешно председавање Јадранско-јонском иницијативом у наредних годину дана.

Председник Србије Александар Вучић позвао је чланове владе да поштују политику пута Србије ка Европској унији.

Он је поручио да се та политика неће мењати, нити зависи од жеља било ког политичара.

„Наша политика је ЕУ, али и очување и унапређење пријатељстава са традиционалним пријатељима и и савезницима, као што су Рисија и Кина. Ту политику одређују институције Србије и неће се променити жељом било ког политичара у Србији“, нагласио је српски председник у изјави новинарима у Бакуу.

Он је то рекао одговарајући на коментаре у немачкој штампи о могућој промени политике Србије, а након реаговања министра Александра Вулина на недавни интервју шефа делегације ЕУ у Србији Сема Фабриција.

Онима, који потцењују значај ЕУ за нас поручио је:

„Мало станите, налазимо се на европском путу и потпуно сам сигуран да се налазимо на добром путу“.

Поводом писања штампе на немачком говорном простору да се појавила сумња да Србија напушта европски пут, рекао је да не зна о чему се ради, ако није због изјаве министра Александра Вулина.

Подсетио је да је, када је полагао заклетву као премијер, својевремено, рекао која је политика Србије, а то је политика пријатељства и поштовања према пријатељима, да нећемо уводити санкције Русији и да се Србија налази на европском путу, а то је, како је навео, поновио и када је постао председник.

„То је политика Србије и она се неће променити због жеље једног или петоро“, казао је он.

Говорећи о изјави Сема Фабриција, Вучић каже да је тачно да је Косово камен спотицања на путу ка ЕУ.

„Нисам видео ништа спорно у ономе што је Фабрици говорио“, рекао је Вучић.

Прочитајте ОВДЕ шта је Вулин изјавио о ставу СПЦ поводом Космета!

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Дачићева реплика на седници СБУН

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА