Најновије

ДОДИК ДАНАС СА ПУТИНОМ: Пренећу му наш став о војној неутралности (ВИДЕО)

Председник Републике Српске, који учествује у раду Међународног економског форума у Санкт Петербургу, данас ће се састати са руским председником Владимиром Путином.

Додик са Путином (Фото: kremlin.ru)

Он је јуче изјавио је да ће током боравка у Санкт Петербургу настојати да ојача заинтересованост руских инвеститора за улагања у Српску и најавио да ће се састати и са губернатором Георгијем Полтавченком.

Председник Српске рекао је да је форум, којем присуствује 12. пут, прилика да се сретне са важним људима из сфере привреде, банкарства и политике.

"Драго ми је да ћу се и овом приликом састати са председником Путином, према његовом званичном протоколу, у петак послеподне, при чему ћемо наставити разговоре о нашој сарадњи. Упознаћу га о актуелној ситуацији и захвалити за разумевање и подршку Дејтонском споразуму", нагласио је Додик.

Додик је истакао да ће председнику Руске Федерације пренети опредељење Српске о војној неутралности, при чему ће истаћи релевантну Одлуку Народне скупштине Републике Српске о војној неутралности која подразумева да за њу ниједан војни савез није прихватљив.

"Разговараћемо и о регионалној ситуацији и неким глобалним питањима. Обзиром да је Русија један од најважнијих светских играча на међународној сцени, веома је важно чути Путинове оцене о многим питањима из савременог света који је у доста несређеном стању", поричио је Додик.

Председник Српске навео је да би на састанку требало да буде речи и о могућности проширења сарадње, те да ће поновити став Републике Српске о неприхватању да се Русији уведу санкције, без обзира што је други део БиХ, под притиском Запада, то хтео.

Додик је најавио да ће са губернатором Санкт Петербурга Георгијем Полтавченком разговарати о конкретним пројектима, те подсетио да је раније разговарано о пројектима из области здравства и културе.

Данашњу пленарну седницу Међународног економског форума отвориће председник Русије, Владимир Путин, заједно са француским колегом Емануелом Макроном и јапанским премијером Шинзом Абеом.

Русија има подводни нуклеарни дрон који може уништити сваки приобални град и луку. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА