Најновије

ВИЛСОН: Улазак у НАТО значи стоп намерама Русије и знак безбедности Црне Горе

Црна Гора је уласком у НАТО направила историјски корак, како за себе тако и за регион, оценио је извршни потпредседник Атлантског савета САД Дејмон Вилсон и нагласио да је улазак у НАТО знак да је Црна Гора безбедна.

Вилсон (Фото: Јутјуб)

Вилсон је за Пинк М у Црној Гори рекао да је уверен да ће Црна Гора постати део Европске уније и то, сматра он, "за време мандата председника Мила Ђукановића", за којег каже да је земљу спровео "кроз тешка времена" и усмерио ка Западу.

Упитан да ли је улазак у НАТО био знак "стоп" руским намерама у Црној Гори и на Балкану, Вилсон је рекао "апсолутно, мислим да је то кристално јасно".

"Сад је то територија заштићена од стране Алијансе, чиме је јасно да нико неће довести у питање сигурност Црне Горе или било које друге чланице. Али то не значи да су изазови завршени. Видели смо веома софистициране технике како наши руски пријатељи подривају друштва, и ако то они раде у Америци, онда раде и овде у Црној Гори. А када су посреди европске интеграције, верујем да ће Црна Гора и ту остварити што је замислила", рекао је Вилсон.

Вилсон је рекао да је Ђукановић предводио Црну Гору кроз веома тешка времена и формално је повео ка Западу, ка НАТО, те је оценио да Ђукановић може земљу "чврсто да преведе преко прага ЕУ".

Потпредседник Атлантског савета САД каже да је "прилично оптимитичан" иако постоје забринутости након самита у Софији да ЕУ осећа замор и да је француски председник Емануел Макрон "полио хладном водом наде балканских земаља" да ће постати чланице ЕУ.

"Реалност је да имате стратешке аргументе и кад то имате једног дана ЦГ и Западни Балкан биће део Европе. Црна Гора може да превазиђе очекивања европских партнера, и самим тим промени њихову политику и убрза агенду", рекао је Вилсон.

Он је додао да ће све то побиљшати имиџ Црне Горе у свету као привлачне дестинације за туристе и инвеститоре.

"То је као да имате полису осигурања и било да сте туристи или инвеститори имате ту неку основу да ћете у Црној Гори бити сигурни. Улазак у НАТО је као знак да је ово место безбедно. Надам се да ће то појачати самопоуздање да направите праве реформе и привучете више страних инвеститора, јер на крају дана сигурност иде руку под руку са напретком. Прави изазов за ЦГ данас је да својим људима омогући боље сутра, добре послове, добре плате", поручио је Вилсон.

Прочитајте ОВДЕ шта је генерал Делић поручио у Донбасу!

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Милан Кнежевић: Мило Ђукановић је украо Русима 300 милиона евра

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА