Најновије

ТОТАЛНИ ОБРТ! Турци сада хоће да купе руске ловце Су-57 уместо америчке Ф-35!

Турска би могла да купи руске ловце Су-57 уместо америчке Ф-35, извештава турски лист Јени Сафак.

Су-57 (Фото: РИА)

"Анкара не намерава да одустане од права на авион, који је требало да набави у јуну. Варијанта куповине ловца "Су" руске производње се разматра", - каже се у чланку.

Турска може донети ту одлуку ако Сједињене Државе блокирају испоруку Ф-35. Раније, Вашингтон је прогласио своју спремност на овај корак због чињенице да је Турска је наручила руске противавионске ракетне системе С-400.

У децембру 2017. године, Турска и Русија потписале су уговор о кредиту за С-400. Анкара ће купити две батерије, које ће сервисирати турско особље. Стране су се такође договориле о технолошкој сарадњи у области развоја производње С-400 у Турској.

Представници Сједињених Држава и НАТО-а су више пута изразили незадовољство снабдевањем руским оружјем Турске. Тако је помоћник државног секретара Вес Мичел изјавио да би куповина С-400 могла негативно утицати на снабдевање америчких Ф-35 у Турској. Као одговор, Мевлут Чавушоглу, турски министар иностраних послова, обећао је да ће Анкара предузети мере одговора против Вашингтона, ако испоруке бораца буду блокиране.

Шеф НАТО-ове јединице за кибернетску одбрану, Кристијан Лифландер, заузврат је нагласио да руско оружје није компатибилно с одговарајућим системима који су у функцији чланицама савеза.

Прочитајте ОВДЕ најновије оптужбе против Русије из Кијева!

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Руски Су-57 у ваздуху

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА