Најновије

Ресавица су усправља из пепела

После више непријатних афера, после којих су неки директори завршили у затвору, Јавно предузеће за подземну експлоатацију угља “Ресасвица” решило је да направи први искорак из те сиве зоне. За почетак одлучили су да истисну из пословно-приватних лукреативних комбинација “подизвођаче” односно приватнике који су дуго већ домаћи сој који је уживао велике повластице у пословању овог јавног предузећа које запошљава скоро четири хиљаде радника.

Ресавица (Фото: Јутјуб)

О чему се ради? Управа “Ресавице” у договору са Министарством одбране Владе Србије,договорила је куповину десет возила из прибојског ФАП-а. Марко Вуковић вд директор “Ресавице каже да њихово предузеће скоро десет година није купило ново возило. “Купована су половна возила, која су данас скоро ван погона, па је “Ресавица” ангажовала десет подизвођача, приватника који својим камионима одвозе угаљ и јаловину из наших девет рудника. Три подизвођача су ангажована да својим аутобусима превозе раднике. Ово је почетак нове пословне политике овог јавног предузећа”, каже Вуковић.

Вуковић још додаје да је договорена куповина шет камиона носивости до 25 тона, два аутобус за превоз радника и два комбинована возила. “У овој куповини руководили смо се  најпре идејом да обновимо возни парк, да у наших девет рудника наши камиони одвозе угаљ и јаловину, и да сарадња са прибојским ФАП-ом буде наш допринос ваљаном опредељену Владе Србије да купујемо домаће, где год је то могуће. Вредност овог посла је око миллион евра, остало је да прецизирамо још неке појединости, пошто сун ам у ФАП- обећели значајан попуст.”, поручује Вуковић.

У управи “Ресавице” кажу да се годишње на свим коповима камионима одвезе око 250.000 тона угља и око 70.000 тона јаловине. Колико су у тим пословима зарадили подизвођачи, нису нам рекли, јер кажу да је то заиста тешко прецизно пописати. Додају међутим да су и раније пословали са ФАП-ом, дас у били задовољни, јер ФАП баштини озбиљно искуство у овим пословима, а њихова возила сад имају мерцедесове моторе.

Ранко Вуковић, директор Фабрике аутомобиле Прибој каже да га радује овај посао са “Ресавицом”, јер ће ФАП, поред програма наменске индустрије,  бавити се и овим комерцијалним пословима. И он наглашава да је срећна околност што две значајне државне фирме остају привржене опредељењу “купујмо домаће” и додаје да га радује сарадња са “Ресавицом”, јер ово је само почетак.

Да ли ће сутра бити одржан забрањени протест против фестивала “Мирдита, добар дан” сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда/Милош Халапић

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Емисија “Без цензуре” о политици Владе Србије према КиМ.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА