Најновије

Осмислио Његошев маузолеј да раздвоји Србе и Црногорце

Дарко Худелист 12 година је истраживао најконтроверзнију тему и између осталих разговарао са Матом Мештровићем, сином југословенског вајара Ивана Мештровића.

Маузолеј на Ловћену (фото: јутјубе)

"Кад сам питао свог оца: 'Зашто то радиш за Црногорце?', рекао ми је: 'Да им дигнем националну самосвест, да знају да су они Црногорци".

"Свој последњи сусрет с угледним хрватским историчарем и политичаром (некадашњим хрватским емигрантом у САД) Матом Мештровићем, сином славног хрватског и југословенског вајара Ивана Мештровића, имао сам 5. априла ове године, у његовом приватном стану на Сребрњаку, репрезентативној улици/четврти на североистоку Загреба", пише Дарко Худелист

"И овај пут разговарали смо, претежним делом, о монументалном Његошевом маузолеју на Ловћену, подигнутом 1971. према идејној замисли и пројектима његовог оца Ивана Мештровића, а по наруџби владе, односно најужег политичко-партијског врха некадашње СР Црне Горе (тада још у саставу СФР Југославије)", пише Худелист.

Худелист је 12 година истраживао контроверзе око подизања Његошевог маузолеја на Ловћену

Пренео је шта му је Мате Мештровић рекао у том последњем разговору, и да је посебно нагласио: "Кад сам питао свог оца: 'Зашто то радиш за Црногорце?', рекао ми је: 'Да им дигнем националну самосвест, да знају да су они Црногорци, да имају Његоша као симбол своје прошлости и независности, односно самобитности...'"

 

Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА