Најновије

НАТО започиње ваздушне патроле над Црном Гором! Ево шта им је задатак!

НАТО савезници Италија и Грчка започињу 5. јуна 2018. ваздушне патроле над Црном Гором, наводи се у саопштењу које је НАТО јуче издао на свом интернет сајту.

Италијански Еуротајфун (Фото: Јутјуб)

Како Црна Гора, која се Алијанси придружила јуна прошле године, нема своје борбене авионе, затражила је да савез помогне у обезбеђивању свог ваздушног простора. Мисије контроле ваздушног простора имају задатак да штите небо оних савезника који немају своје ваздухопловне снаге а широм Европе тренутно постоји неколико оваквих мисија.

У саопштењу се даље каже да Црна Гора доприноси заједничкој сигурности Алијансе обезбеђујући своје трупе за мисију обуке НАТО у Авганистану и финансијску подршку авганистанским безбедносним снагама. Као знак савезничке солидарности, Италија и Грчка ће сада помоћи у заштити црногорског ваздушног простора а њихови борбени авиони ће наставити да буду стационирани у матичним државама и полетати по потреби.

НАТО "air policing" је дуготрајна, рутинска мисија за очување интегритета ваздушног простора Алијансе, што је основни задатак за колективну одбрану савеза. Ова мисија није одговор на било коју специфичну претњу, већ је веома битна компонента како НАТО пружа сигурност својим члановима.

Према одредбама НАТО, савезничке ваздухопловне снаге морају имати најмање два ловца спремних да дејствују 24 сата дневно, 7 дана у недељи, а у сваком тренутку се широм Европе у високој приправности налазе десетине борбених авиона.

Друга могућност је да савезници без ваздухопловних снага затраже вишенационална решења за чување њиховог ваздушног простора. Шпанија, Португал и Француска су тренутно део тзв. Baltic Air Policing односно чувају небо Литваније, Летоније и Естоније. Италија такође рутински помаже заштити словеначког ваздушног простора, док британски РАФ учествује у ваздушним патролама над Румунијом.

НАТО ловци полећу како би између осталог помогли војним или цивилним ваздухопловима који се налазе у невољи, или да пресретну оне који не поштују међународне уредбе о ваздушном саобраћају и прилазе ваздушном простору НАТО савезника. Ови ваздухоплови често не успевају да се правилно идентификују и комуницирају са контролом ваздушног саобраћаја као и да поштују планове летења.

Прочитајте ОВДЕ шта се за то време догађа у Грчкој чији ће авиони надгледати небо Црне Горе.

Извор: tangosix.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ево шта возе Италијани.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА