Најновије

"ИСПИРАЊЕ МОЗГА": Стотине људи били су део тајног експеримента ЦИА! Тужили су их, али...

У 1950-им и 1960-им годинама болница у Монтреалу подвргавала је психијатријске пацијенте електрошоковима, лековима за спавање и великим дозама ЛСД-а. Њихове породице се и данас боре са ефектима тим метода.

ЦИА (Фото: Јутјуб)

Велма Орликов се 1956. године пријавила на психијатрију у Монтреалу због депресије, где је три године повремено примана и отпуштана. Али њено стање се само погоршавало, а њена личност је претрпела промене.

Прошло је више од две деценије пре него што је њена породица нашла објашњење и било је чудније него што су многи очекивали, пише британски "Гардијан". Како је обелодањено 1977. године, ЦИА је финансирала експерименте испирања мозга на институту у Монтреалу, у склопу пројекта "МК Ултра" на територији Северне Америке.

У то време је америчка обавештајна служба ужурбано радила на разумевању испирања мозгова, након што је неколико Американаца који су заробљени током Корејског рата, почели јавно да хвале комунизам и осуђују САД.

Тај интерес довео их је 1957. године до психијатра пореклом из Шкотске Евена Камерона, који је покушавао да открије да ли доктори могу да бришу памћење и успоставе нове обрасце понашања. Орликова је била једна од неколико стотина пацијената који су невољно постали предмет експеримента у Монтреалу.

- Готово је немогуће поверовати. Неки од експеримената које је спроводио над пацијентима су толико ужасни и невероватни да звуче као предмет ноћних мора - рекла је њена унука Сара Ани Џонсон.

Пацијенти су подвргавани високонапонским електрошоковима неколико пута дневно, успављивани лековима понекад и месецима, и убризгаван им је ЛСД у великим дозама. Након што би их свео на ниво детета, Камерон их је бомбардовао порукама и до 16 сати без прекида.

- Није могао да их натера да га слушају па је уградио звучнике у шлем за фудбал и везао им га за главе. Лудели су и ударали главама о зид, па их је онда уводио у кому лековима и пуштао снимљене поруке - прича Џонсон.

Орликов је умрла када је Џонсон имала 13 година.

- Имала је окидаче за љутњу. Ако би неко ударио у њу, или ако би у ресторану неко нешто просуо на њу, просто би експлодирала. Не би никога повредила, али би вриштала сатима - рекла је Џонсон.

Сличне сцене одиграле су се широм Канаде када су бивши пацијенти института покушали да се врате својим животима. Мајка Алисон Стил, која је примљена на институт 1957. године, два пута је успавана, једном на 18 дана, а други пут на 29.

- Кажу да је то било мучење. Оно што су покушали да ураде је да избришу емоције. Да их одвоје од душе - рекла је Стил.

Канадска влада је 1992. године понудила компензацију од 100.000 канадских долара за 77 бивших пацијената института који су били сведени на стање детета. Стотине других није добило одштету.

Алисон Стил је 2015. годне покренула тужбу против владе и прошле године се нагодила за 100.000 канадских долара, у замену за потписивање споразума о необелодањивању. Нагодба је само једна од неколико које су склопљене последњих година, рекао је адвокат Алан Стеин који заступа неколико породица.

Орликов и осам других пацијената тужило је 1980. године ЦИА. Тражили су по милион долара одштете, али су након нагодбе 1988. године добили по око 80.000 сваки.

Прочитајте ОВДЕ какве је још језиве експерименте обављала америчка влада.

Извор: Гвардијан/Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

ЦИА - експерименти контроле ума.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА