Најновије

Ово су сигурни симптоми да вам је организам страдао од шећера!

Шећер је укусан као и сви производи који га садрже. Слатког кристалног угљеног хидрата изгледа да има свуда. Већина нас не може да одоли укусним дезертима. Међутим, оно што изгледа као невино задовољство заправо је узрок многих здравствених проблема када се конзумира у великој мери.

Илустрација (Фото: pixabay.com)

Данас је шећер тешко избегнути, али многи од нас чак ни не схватају колико су зависни. Погледајте које вам знаке упозорења тело шаље, а који указују на то да је боље да се држите подаље од слаткиша.

1. Бол у мишићима и зглобовима

Да ли сте приметили да прескачете редовне шетње или рад у башти због болова? Они могу бити један од главних знакова да се у телу дешавају упални процеси. Велике количине шећера у крви доводе до тога да имуне ћелије луче запаљенске материје у крв које покушавају да разбију крајње продукте гликације или протеине везане за молекул глукозе.

Што више шећера уносите, то се више продуката гликације ствара, па се упалне материје шаљу како би прекинуле круг. Оваква каскада биохемијских процеса на крају резултира артритисом, катрактом, срчаним болестима, лошим памћењем и набораном кожом.

2. Скок и пад енергије

Глукоза је одговорна за снабдевање тела енергијом, због чега је веома важно држати ниво шећера у крви на одговарајућем нивоу. Свако одступање доводи до наглих скокова и пада енергије. Када једете слаткише, панкреас ослобађа инсулин који помаже глукози да уђе у ћелије и налета енергије. Када се циклус заврши, осетићете пад енергије јер ваше тело жели још шећера.

Како бисте одржали ниво енергије, избегавајте конзумирање слаткиша и нездравих грицкалица. Уместо тога, бирајте протеине и здраве масти. Користите „стварну“ енергију за ваше тело из здраве хране. Уједначен ниво шећера неће доводити до скокова и пада енергије.

3. Константни проблеми са кожом

Храна која садржи додатни шећер доводи до скока инсулина и започињања процеса гликације или везивања шећера за молекуле протеина. Чим глукоза уђе у крв, она покреће низ сложењих биохемијских процеса који на крају доводе до упала и проблема са кожом. Повећање инсулина доводи до појачане активности лојних жлезда у кожи и активирања запаљенских процеса.

То значи да је исхрана са високим уделом шећера повезана са већим ризиком од појаве акни. Ако имате овај проблем и не помажу вам медицински третмани, покушајте са променом навика у исхрани. Не морате у потпуности избацити шећер из крви, али смањите унос хране која садржи додатни шећер.

4.Висока толеранција на шећер

Када сваки дан једете много слаткиша, ваши рецептори за укус се навикну на одређени ниво слаткоће и неће на њу реаговати као некада. Вишак шећера отупљује непце и слатко и бобичасто воће неће имати укус какав би требало. Нема ничег лепшег од уживања у укусу сочне јабуке. Ако вам ништа није довољно слатко, смањите унос додатних шећерних адитива, као што је рафинисани шећер и слатки сирупи и придржавајте се уравнотежене исхране.

5. Честе прехладе и грип

Унос превише шећера блокира ћелије имуног система да нападну бактерије када се разболите. Витамин Ц који је телу потребан да победи грип, има сличну хемијску структуру као глукоза. Уместо да тражи и користи витамин Ц, имуни систем узима глукозу која нема никакву моћ против бактерија. Уместо да победи болест, имуни систем јој се предаје.

Како бисте спречили овакав сценарио, смањите унос слаткиша када постоји ризик од прехладе или гирпа и једите више воћа и поврћа богатог хранљивим материјама и витаминима Ц и Е, као и бета каротеном и цинком.

6. Осећај надувености

Надувеност и болни гасови, као и друге дигестивне сметње, могу бити узроковане различитом храном, а ту спадају и намирнице богате шећером. Надувеност је директно повезана са оним што једете и покушавате да сварите, а шећер ту игра велику улогу. Ако се шећер лоше апсорбује у танком цреву, улази у дебело црево где се понаша као бактерија која производи гас.

Шећер може направити право расуло у вашем стомаку, па избегавајте заслађиваче, дијетални кекс, грицкалице. Интересантно је поменути да храна без шећера садржи шећерне алкохоле, који у себи имају несварљива једињења слатког укуса.

7. Жудња за слаткишима и осталим производима са шећером

Шећер се веома брзо обрађује, па сте гладни само сат времена након што сте појели колач. Познато је да шећер изазива лучење допамина, сличног ономе што се лучи када користите опојне супстанце. Неурони отпуштају допамин као одговор на награду. Ова супстанца је одговорна за добро расположење.

Мозак види шећер као награду и што га више једете, ваше тело више чезне за њим. То је зачаран круг. Осим тога, храна богата шећером вас неће учинити ситим јер не садржи било какве корисне хранљиве материје.

8. Каријес

Конзумирање слаткиша неизбежно доводи до кварења зуба и каријеса. Међутим, није шећер тај који чини зубе кварним, већ остаци хране на зубима. Ако их не оперете правилно, они доводе до појаве плака на зубима, који доводи до ерозије глеђи.

Различите шећерне намирнице попут слаткиша, пахуљица и бомбона за освежење даха, задржавају се на тешко доступним местима на зубима, убрзавају процес настанка каријеса. Правилна орална хигијена може да вас поштеди честих одлазака код зубара.

9. Добијање на тежини

Никада није пријатно изненађење када откријете да вас фармерке стежу у струку. Нисте очекивали да ће вам се чоколадна торта коју сте јели прошле недеље осветити на овај начин. Међутим, један од најочигледнијих знакова прекомерног конзумирања шећера јесте добијање килограма.

Грицкалице и слаткиши се обично таложе око струка. Висок ниво шећера доводи до појачаног лучења инсулина који највише масних наслага чува око стомака.

Колико шећера је превише?

Према Светској здравственој организацији, препоручена доза шећера требало би да буде мања од 10% целодневног енергетског уноса. Тих 10% је једнако 7 кашичица шећера. Шећер је без сумње укусан и сви га волимо, али прекомерна употреба оставља превише штетних последица. Заправо, само 4 грама угљених хидрата једнако је 1 кашици шећера у вашем телу. Пазите на знакове о којима смо говорили и смањите дневни унос шећера. Користите га из природних производа као што су воће, поврће, орашасти плодови и житарице.

Шта може да вам се деси ако свакодневно пијете неколико шољица кафе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Fokuzz.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Штетности рафинисаног шећера и глукозно-фруктозног сирупа

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА