Најновије

ВРХ СПЦ НА САБОРУ РАСПРАВЉАО О ТВ СЕРИЈИ: Владике љуте на "Немањиће"!

Владике се жалиле како им се не свиђа серија „Немањићи“, односно начин на који су у њој представљени свеци!

Сабор СПЦ (фото: архива)

Једна од тема која се провукла током трећег дана заседања Светог архијерејског сабора СПЦ, у паузи између „чешљања“ епархијских извештаја, била је серија “Немањићи“! Тему је спонтано покренуо један старији епископ, остали су се врло брзо укључили, а закључак свих је био да су потпуно разочарани начином на који је у серији представљен Свети Симеон Мироточиви, кога тумачи Младен Нелевић, а нарочито начином на који је представљен Свети Сава, кога игра Драган Мићановић.

 "Разговор о тој серији кренуо је сасвим непланирано. Један времешни владика први је упитао неке од присутних чланова Сабора да ли су имали прилику да гледају серију, наводећи да се њему јавио велики број верника који су му скренули пажњу да су свети Срби у “Немањићима“ извргнути руглу и представљени на недостојан начин. Потом је рекао да је онда он из радозналости почео да прати серију и у то се, нажалост, и сам уверио." ,каже наш извор.

Наш саговорник наводи да су онда и остали епископи изнели веома слично мишљење.

 "Један је чак изразио велику забринутост због тога што ће се та серија, како претпоставља, репризирати велики број пута. Говорио је да га то нарочито брине јер данашња омладина мало тога зна о Светом Сави и његовом оцу, и да ће малтене о њима учити из „Немањића“, у којима они нису представљени онако како би требало, већ сасвим супротно, што, по његовом мишљењу, вређа верска осећања српског народа. Други епископ је рекао да је он покушао да гледа серију, али да је прекинуо, јер је то било, како је рекао, исувише болно за њега. Сам патријарх није учествовао у тој дискусији." ,каже наш извор.

Верски аналитичар Драшко Ђеновић каже да у потпуност разуме забринутост архијереја кад је реч о поменутој серији и начину на који су у њој представљени свеци.

 "Прва асоцијација на ту серију мени јесте то што се Сава замонашио пред својом фреском, чак 25 година пре него што је постао архиепископ, а на зиду је била и фреска његовог оца, који у том моменту још није ни био отишао у манастир. Та серија је урађена накарадно, а то је само један од примера. Разумем зашто се они буне и зашто им је криво. "Немањиће" би требало спаковати у неку фијоку и написати "Не репризирати, ово је пример лоше урађеног посла". Забринутост владика је оправдана јер и они знају да наши клинци уопште не читају, не само да не читају историју него не читају уопште. Лектире "читају" тако што погледају филмове или серије. Једно је уметничка слобода, а ово је нешто сасвим друго, ово је упропашћавање државне историје и скрнављење светаца." , каже Ђеновић.

А шта Светска банка каже о вези између православља и сиромаштва у Србији погледајте ОВДЕ.

Извор: ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Документарац о династији Немањића

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА