Најновије

Најбољи борбени авион кошта - 216 милиона $ комад!

Када би се поново нашао на производним тракама, најбољи борбени авион коштао би 216 милиона долара по комаду.

Раптор (Фото: Јутјуб)

Готово седам година је прошло од последњег произведеног Ф-22 Раптора, вишенаменског борбеног авиона компаније Локид Мартин који и данас важи као најбољи борбени авион на свету. Како су се у међувремену промениле геополитичке околности (читај: јачање Русије и Кине), пре две године појавиле су се гласине о поновном покретању производње тог авиона.

У то време Ранд корпорација саставила је за Пентагон поверљиву студију која је показала да би у пројекат нове производње овог вишенаменског борбеног авиона пете генерације требало уложити око 50 милијарди долара. У студији коју је затражио амерички Конгрес, а која је до сада је била скривена од очију јавности, детаљно су наведени процењени трошкови и претпоставке потребне да се пројекат Ф-22 поновно покрене.

Укупни трошкови набавке тих авиона износили би преко 50 милијарди долара, а само трошкови поновног покретања програма, који би укључивали обнову производних алата, сирове материјале, редизајнирање и неке додатне трошкове, били би 10 милијарди долара. Тај износ, заправо утрошен на припремне радње, половна је укупног трошка за развој авиона попут Б-21 Raider Stealth bombera компаније Northrop Grumman.

Производњу ових летелица су од самог почетка, давне 1997. године када је Ф-22 први пута полетео, пратиле контроверзе и жестоке расправе о оправданости утрошених 67 милијарди долара у програм који је произвео малу флоту од 187 оперативних авиона. Додатно, због очувања тајновитости технологије коришћене у Раптору, амерички је Конгрес средином 2000. забранио његов извоз.

Прочитајте ОВДЕ које је оружје Путин препоручио Вучићу.

Извор: Jutarnji.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Упознајте Раптора!

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА