Најновије

БРУКА И СРАМОТА, СРБИЈО! Радила 16 година па на име заосталих плата добија оволико новца

Да ли смо ово као нација заслужили?

Новац, илустрација (Фото: Јутјуб)

Зрењанински Привредни суд закључиће 5. јула 16 година дуг стечај некад чувене фабрике шешира "Бегеј", али се око 600 поверилаца, од којих су скоро половина бивши радници, неће много овајдити.

Од "остатка остатака" некада чувене шеширџинице произилази "сића", па ће радницима углавном бити исплаћени износи од неколико десетина или стотина динара. На рачун, на пример, Верице Пашић, из оближњег села Крајишник, треба да "легне" читав динар, на колико ће се заокружити припадајућа јој 1,3 динара. Након удаје, крајем деведесетих, Верица се одселила из Крајишника, а у селу не знају где она сада живи. Уколико јој је још активан текући рачун (који се са погрешном адресом води код стечајне управнице), ускоро ће "лећи" потраживање на које је чекала 16 година. И које представља трагикомичан куриозитет наше стварности.
 
"Стечај над "Бегејом" отворен је 2002, а завршен 2014. Тада је настављен такозвани стечајни поступак над стечајном масом, односно оним што је (пре)остало од дужника. Сада је и то окончано, а на завршном рочишту 5. јула предвиђено је да суд донесе решење о закључењу случаја Бегеј", објашњава стечајна управница Јелица Вуколић.
 
"Бегеј" је васкрсао 2013. захваљујући београдској "Капитал групи", која је у својој фабрици у Руми обновила производњу зрењанинских шешира. Заштитили су вунени филцани туљак "Бегеја" са стогодишњом традицијом, и као робну марку "Бегеј хет" продају га широм света.
 
Имовина пропале узданице зрењанинске привреде, чији је највреднији део била фабричка хала на више од 8.000 квадрата и специјална опрема за производњу шешира, продата је 2008. купцу из Новог Сада који је користи као магацин. И то из трећег покушаја, непосредном погодбом за 60 милиона динара, односно трећину процењене вредности. Радници су и тада остали "кратких рукава" у наплати заосталих зарада и трошкова, па су најскупље платили цех посрнућа фабрике у транзицији. А стечајна маса дужника "растегла" се затим на четири године, али се и симболично увећала - из скоро невероватних разлога. Пристигао је, наиме, новац из добијеног спора с једном банком, затим од ануитета шест закупаца заборављених станова солидарности, а оприходован је и стан у зрењанинском насељу Багљаш око којег је спор вођен 15 година. У мају 2018. исељена је бивша радница "Бегеја", за коју је утврђено да јој стан не припада. Онда је он додељен и продат брачном пару, такође бившим радницима који су имали највише бодова и у стан је требало да се уселе још 2003. Сав новац заокружио је имовину стечајне масе "Бегеја". Сходно закону, равномерно ће бити распоређен свим повериоцима и омогућити окончање овог маратонског стечаја.
 
"За исплату је намењено укупно 1,3 милиона динара, или у просеку 0,48 одсто потраживања. Известан број поверилаца није доставио своје рачуне", каже стечајна управница, која ће, за разлику од незаинтересованих и разочараних поверилаца, за свој ангажман наплатити скоро пола милиона динара.
 
У градском Савезу самосталних синдиката Зрењанин рекли су за "Новости" да су бивши радници "Бегеја" и још неколико пропалих овдашњих фабрика поднели колективну тужбу суду у Стразбуру ради наплате својих потраживања из стечаја.

Колика је цена откупа вишње прочитајте ОВДЕ.

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Како Синиша Мали обећава да ће водити рачуна о сваком динару гледајте испод:

 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА