Најновије

ШТА ОВО ЗНАЧИ? Русија обара цену нафте

Цена нафте је наставила да пада због растуће производње у Русији и највеће експлоатације тог енергента у САД у више од три године.

Нафтна платформа (фото: pixabay)

Цена нафтних фјучерса је данас пала за 1,1 одсто у Њујорку после три недеље узастопног пада.

Америчка "лака" нафта за јулску испоруку је појефтинила за 69 центи на 65,05 долара за барел у Њујорку. Укупан обим трговања је био за око 17 одсто испод 100-дневног просека. 

Цена северноморске нафте "брент" за августовске испоруке пала је за 72 цента на 75,74 долара за барел на лондонској берзи ИЦЕ Фјучерс Европа, преноси њујоршка агенција "Блумберг". 

Производња нафте у Русији је порасла на 11,1 милион барела дневно почетком јуна, што је више у односу на производњу од тек нешто испод 11 милиона барела дневно током највећег дела маја и изнад нивоа договореног са чланицама Организације земаља извозница нафте (ОПЕК). 

У међувремену, број нафтних бушотина у САД је порастао, што указује на то да ће производња, која је већ на рекордном нивоу од 10,8 милиона барела дневно, наставити да расте. 

Цена нафте је близу двомесечног минимума, након што су Саудијска Арабија и Русија наговестиле повећање производње у другој половини године како би неутралисале потенцијалне прекиде у испорукама из Ирана и Венецуеле. 

Чланице и нечланице ОПЕК-а су у јануару прошле године договориле смањење производње с циљем стабилизације глобалног тржишта нафте.

И док цене у свету падају, у Србији расту, противно свакој логици, о томе читајте ОВДЕ

Извор: танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Протести због поскупљења горива у Босни и Херцеговини

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА