Најновије

Исламска држава у Сирији има упоришта још само на територији која је под окупацијом САД

Сиријска армија успела је - уз подршку руске авијације - да спречи приобој према Палмири терориста и других бојовника из простора око (око града Ел Танфа) који под окупацијом држе Американци.

Америчка војска у Сирији (Фото: militarytimes .com)

Сасвим прецизно, они поред Ел Танфа имају војну базу, а град и околина су под њиховом окупацијом.

Напад је почео пред зору. Дошао је управо из Ел Танфа.

Нападачи су већ у првом налету имали пет мртвих и уништена два борбена возила. На крају су морали да одступе према Ел Танфу, да би били под америчком заштитом.

Што је једнако важно, ово није био једини напад који је дошао из Ел Танфа. Било их је већ десетак.

Портпарол Министарства одбране РФ - генерал Игор Конашенков - поводом овог неуспелог покушаја да се заузме древна Палмира изјавио је да терористи из Исламске државе у Сирији имају упоришта још само на деловима њене територије које контролишу Сједињене Државе.

Конашенков је зато Пентагону наменио ове речи:

„Препоручујем да погледају ситуациону карту Сирије. Лако ће уочити да Исламска држава још дејствује само у рејонима Сирије које контролишу Сједињене Државе.“

Портпарол војног врха Русије је на ово указао реагујући на тврдњу министра одбране САД, Џејмса Матиса, да су сиријски лидер Башар Асад, Русија и Иран, који га подржавају, „довели сиријски народ до катастрофе“, а да су курдске Снаге демократске Сирије наводно „формација која је у упорној борби однела победу над терористима у Сирији“.

Конашенков је - демантујући Матиса -  указао да се делови Сирије који су се вратили под контролу легалне власти у Дамаску „враћају мирном животу“, да раде фабрике, школе, продавнице и пијаце, дечији вртићи:

„Реалну катастрофу Сиријци доживљавају у Раки и Ел Танфу са околином. А те градове и територију око њих незаконито контролишу Сједињене Државе. На ово је указала и Amnesty International, у свом последњем извештају“.

Конашенков је подсетио Пентагон и Белу кућу да је Исламска   држава плод америчког упада у Ирак и да је главнина наоружања које су Американци упућивали „сиријској опозицији“ завршила код Исламске државе и Џабат ал Нусре.

Где би могао почети први оружани сукоб Русије и САД прочитајте ОВДЕ.

Извор: fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ко је јачи америчка или руска копнена војска

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА