Најновије

ИЗРАЕЛ ЈЕ...: Ево шта је Асад још рекао о ослобађању југа Сирије! 

Сиријски лидер Башар ел Асад је изјавио да се контакт између Русије, САД и Израела о југу Сирије наставља.

Башар ел Асад (Фото: Ria)

Сценарио за ослобођење југа Сирије за сада није одређен: или мирољубиво решење, или војно, изјавио је у интервјуу за иранску телевизију „Ел Алам“ Асад.

„Југ Сирије је пред избором. Или помирење или ослобађање силом. Тренутно нема очигледних резултата (мировног процеса) због притиска Израела и Сједињених Америчких Држава на терористе у тој области, како не би били постигнути никакво помирење и мирно решење“, истакао је Асад, преноси национална агенција САНА.

„Дајемо шансу политичком процесу. Ако он не успе, нећемо имати другог избора до да југ Сирије ослободимо на силу“, нагласио је Асад.

Председник је објаснио да је до данас за мирно решавање кризе предложена варијанта помирења, као што је то било у Источној Гути.

„Руска страна је дала предлог да се пружи могућност решавања и помирења као и у другим областима… и тај предлог нам одговара“, рекао је Асад.

Сиријски председник додао је да су сиријско-ирански односи стратешки и повезани су са садашњошћу и будућношћу региона, потврђујући да ни Сирија ни Иран нису ставили тај однос на међународно политичко тржиште да би њиме могло да се ценка.

Асад је потврдио да су од почетка рата, а нарочито од када он има чисто војну природу на јужном фронту, Израелци континуирано гранатирали сиријске снаге и самим тим пружили директну подршку терористима. Израелска артиљерија и авијација су терористичка артиљерија и авијација.

„Упркос израелској подршци терористима, ми смо наставили да радимо свој посао и сиријска војска се пробија према јужном фронту и ослободила је низ области у оквиру својих могућности. Дакле, са или без сагласности, одлука је сиријска и ово је национална дужност коју ћемо извршити“, истакао је Асад.

Оружани сукоб у Сирији траје од марта 2011. године. Решавање се расправља на платформама у Астани и Женеви, а конгрес Сиријског националног дијалога који је одржан 30. јануара у Сочију био је први од почетка сукоба који је покушао да окупи широк спектар учесника на једној преговарачкој платформи. Главни резултат конгреса била је одлука о успостављању уставне комисије која ће радити у Женеви.

Погледајте ОВДЕ нови сиријски систем ваздушне одбране у близини окупираног Голана!

Извор: rs.sputniknews

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Асад за РТРС: Сирију сатанизују као што су некада Србију.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА