Најновије

JАНКОВИЋ: Вучић не може да реши проблем Косова, на крају ћемо га ми решавати (ВИДЕО)

Председник Покрета слободних грађана Саша Јанковић казао је да опозиција није организовала протесте возача широм Србије због цене горива, али је додао да их у потпуности подржава.

Јанковић (Фото: Јутјуб)

"Опозиција није организовала те протесте, барем по мојим сазњима, јер да јесте можда би то другачије изгледало, али их ПСГ у потпуности подржава јер разуме очајање грађана, које прелази партијске линије. Није нормално да имамо овакве услове живота", казао је Јанковић у емисији Пресинг на телевизији Н1.  

Он је додао да не разуме зашто би био проблем да опозиција и јесте организатор, јер протести изражавају права грађана на окупљање. Прикључивање опозиције у протесте због блокаде горива је "у реду", казао је, јер свако ко је "члан опозиционе организације уједно и грађанин".

"Грађани су указали на један озбиљан проблем и дужност је опозиције да се укључи и то подржи", казао је.

Упитан да ли подржава протесте на аутопуту и заустављање међународног саобраћаја, Јанковић је казао да "он нема права да моралише" у ситуацији када људи не могу да "саставе крај са крајем и када је власт затворила сваку могућност да се путем институција разговара о било чему, па и о цени горива".  

"Није морално да кажем некоме - немој то да радиш", рекао је.

Јанковић је казао да висину акциза одређује Влада Србије и да је то директна последица фискалне политике Владе, тако да је нетачно ако неко каже да та тема није политичка.

"Са једне стране имамо власт која перфидно од опозиције прави нешто лоше и неспособно, и од политике намерно прави нешто што је прљаво, а политика је све.. Цена горива од чега зависи? То је акцизна политика, висина цене горива је директна последица политике Владе Србије и рећи да то није политичка тема је кратковидо".

Јанковић је ипак додао и да опозиција "наравно, не треба да монополизује и присваја све што је у животном домену".

Он је додао да очекује да ће Влада направити корекцију акциза и додао у овом моменту нема баланса и да Влада треба да направи равнотежу тако што ће да смањи акцизе, а да на другом месту уштеди.

Упитан о изјави председника Србије Александра Вучића да неће дозволити блокаде путева, Јанковић је рекао да то види као кршење Устава. "Не може Вучић да одлучи нити о праву на протест нити о цени бензина. Може да каже да разуме грађане и да ће искористити свој утицај да утиче на владу да то реши. А он узима себи за право да одлучује колика ће бити плата, акциза, кад сме да се протестује", каже.

Јанковић је додао и да су реакције власти на протесте хистеричне. "Власт се плаши сваког протеста, јер има нечисту савест и не може да изађе и каже – људи нисте у праву, јер нема ни морално ни политичко право", казао је.

"Вучић не може да реши проблем Косова, на крају ћемо га ми решавати"

Говорећи о Косову, Јанковић је рекао да тај проблем не могу да реше недемократски системи ни у Београду ни у Приштини, већ само демократске власти које су искрене у жељи да то реше.

"Не може се очекивати од Вучића да реши питање Косова, јер не може недемократски систем ни у Београду ни у Приштини да изађе из те ситуације. Он сад покушава да буде неки нови Рамбује, да скине одговорност са себе и да казе – то нисам ја, то су неке стране силе решиле", казао је.

Проблем Косова, како је рекао, могу да реше само људи који раде за будућност како би били партнери за будућност, а не неко ко нема намеру да то оствари.

"Мислим да ћемо га ми на крају решавати, да неће бити решен, брзо ћемо бити у ситуацији да га решимо. Ова екипа неће бити дуго на власти. Он до краја године мора да стави потпис на нешто, али потпис неће суштински решити проблем. Проблем је решен кад грађани одахну. Да би се то десило Србија не може да чека кад ће ко колико да одсече, него мора да има став преме томе", истакао је Јанковић.

Косово не можемо да кочимо у развоју јер тамо живе неки људи, додао је, и Срби и Албанци, и морамо да желимо добро људима.

"Не можемо да кочимо Косово у међународном развоју, и постоји преседан да неко буде члан у међународним организацијама, а да то не значи формалну независност", закључио је.

О новом градоначелнику: СНС не трпи ништа сем апсолутне послушности

Јанковић не верује да нови градоначелник Београда Зоран Радојичић може добро обављати ту функцију јер, како је рекао, не постоји могуцност да неко ко је кандидат ауторитарног режима буде добар кандидат.

"СНС је показала да не трпи ништа сем апсолутне послушности, и не можете имати човека који након Синише Малог заузима то место и очекивати било шта сем наставка исте политике", рекао је он.

Јанковић је додао и да није у реду да се човек "вежба" на граду од два млиона становника.

"Прилично је храбро упустити се у тако нешто у систему који не допушта ништа сем партијске послушности. СНС није показао ту врсту ширине да некога стави и каже ради по својој савести. Након шест година искуства немам право да кажем - ајде да пружимо шансу. Након свега што се дешава не можемо бити покусни кунићи", рекао је он.

Говорећи о опозоционом Савезу за Србију, он је рекао да циљ ПСГ није рушење власти него боља Србија. "А смена ове власти је предуслов за ту бољу Србију. И ако зелимо до ње да дођемо, види се зашто не прихватамо све идеје, ако не сматрамо да су добре за Србију. Морамо знати како Србија треба да изгледа“.

Опозиционо јединство, према његовим речима, мора се заснивати на јасној идеји како радити да будемо што ближи тој идеји.

Зашто је важно откривање последица НАТО агресије, ко је истражује и колико кошта. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА