Најновије

МАЛИ: У септембру ће се знати колико ће порасти плате и пензије, нови уговор са ММФ у јулу

Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да је Србија испунила све услове како би већ у јулу потписала нови аранжман са ММФ, који ће трајати до јануара 2021. Реч је о аранжману познатијем као "чуваркућа", који подразумева саветодавну улогу ММФ, а не финансијску помоћ.

Мали (Фото: Јутјуб)

- Разговори са ММФ-ом били су тешки, али конструктивни. Испунили смо услове и постигли договор. У јулу потписујемо нови саветодавни уговор који ћ трајати до 2021. године - истакао је министар финансија Синиша Мали након тродневне посете делегације ММФ-а Србији.

Он је додао да је раст привреде од почетка године 4,6 одсто и истакао да је то одличан резултат.

Како је нагласио, договорено је да се потпуно укине закон о привременом смањењу пензија ове године, а они пензионери са најнижим примањима који нису били обухваћени смањењем примања биће повећане пензије.

- Тачан износ ће се прецизно знати у септембру. Сада је још рано, али све иде како треба. И око плата у јавном сектору такође смо договорили повећање, али износ ће, такође, бити познат у септембру. Биће значајно, то је све што могу да кажем - нагласио је Мали.

Шеф Мисије ММФ-а Џејмс Руф рекао је да нови програм има за циљ побољшање раста привреде, наставак макроекономских добрих изгледа и отварање нових радних места. Он је навео да ММФ очекује раст привреде од 3,5 одсто БДП-а ове године, као и суфицит у буџету.

Нови програм Инструмент координације политика (ПЦИ) осмишљен је с циљем да обезбеди оквирну политику за земље које не захтевају финансијску подршку, а током трајања овог програма ММФ има више саветодавну него контролну улогу.

Шеф Мисије ММФ Џејмс Руф је издао саопштење у којем се каже да ће на основу прелиминарних налаза мисије, тим ММФ-а припремити извештај који ће, након што га одобри управа, бити представљен Извршном одбору ММФ-а, ради разматрања и доношења коначне одлуке.

Разматрање овог договора на Извршном одбору ММФ је оквирно планирано за средину јула, навео је Руф.

"Мисија ММФ-а је постигла договор на нивоу тима са властима Србије, који треба да одобри руководство и Извршни одбор ММФ-а, о макроекономским политикама и реформама које треба да подржи ПЦИ", појаснио је Руф.

"Под овим политикама, макроекономски изгледи Србије су и даље добри. Раст је достигао 4,6 процената међугодишње у првом кварталу, и очекује се да ће достићи најмање 3,5 процента у овој години. Инфлација је и даље ниска и процењује се да ће бити око 2 процента до краја 2018. године, захваљујући подршци одговарајуће монетарне политике Народне банке Србије", јасан је Руф.

Он каже да ММФ очекује да ће јавне финансије и ове године забележити суфицит.

"Од 2019. године па надаље, циљ програма је низак укупни дефицит, што би довело до смањења јавног дуга на ниво испод 50 процената БДП-а до краја програма и обезбедило би простор за повећање капиталне потрошње, као и за одређена таргетирана смањења пореског оптерећења привреде и рада", навео је Руф.

Такође, додао је, овај програм би омогућило укидање привремених смањења пензија из времена кризе, као и прелазак на нови систем зарада у јавном сектору, уз обезбеђење да не порасте удео масе пензија и плата у БДП-у.

"Програм ће подржати свеобухватан пакет реформи државне управе. Завршетак реформи система запошљавања и зарада биће од кључне важности за унапређење ефикасности јавних служби и обуздавање текуће потрошње. Бољи оквири за управљање јавним инвестицијама ће утицати на боље извршење и смањење недостатака у јавној инфраструктури", навео је Руф.

Према његовим речима реформа пореске администрације ће помоћи да се повећа ефикасност наплате пореза и унапреди пословна клима, а јачање фискалних правила ће обезбедити одрживост буџетске политике на средњи рок.

Постојећи оквир за таргетирање инфлације је, наводи, и даље одговарајући у смислу одржавања стабилне инфлације и апсорпције екстерних шокова.

ПЦИ, каже Руф, има за циљ даље јачање координације са Управом за јавни дуг у сврху управљања ликвидношћу и промовисање динаризације.

"Реформе надзора и регулације у финансијском сектору фокусираће се на унапредјење отпорности, пуно усклађивање са стандардима ЕУ и завршетак реформи државних финансијских институција", истиче Руф и додаје да ће ПЦИ такодје подржати власти Србије у напорима да се позабаве утврђеним слабостима оквира за спречавање прања новца и финансирања тероризма.

Путин је био у праву у вези Кима и Трампа када је тврдио једну ствар. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Синиша Мали: Водићу рачуна о сваком динару

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА