Најновије

Новине у Србији су пре 110 година имале 4 стране и изгледале су овако (ФОТО)

Давне 1908. године новинске ступце испуњавале су углавном кратке вести из области политике, а лист Мали Журнал, иако скромног обима, налазио је и на неколико страна простора за "радикале и самосталце".

Мали Журнал (Фото: Народна библиотека Србије)

На насловној страни Малог Журнала налази се "разговор са једним радикалним прваком" о преговорима између радикала и самосталаца, изборима, формирању коалиционе владе.

"Да би им избили из руку оружје за опструкцију, извршили смо најслободније изборе. Када смо опет добили већину, тражили су да оборе Пашића", одговара на новинарско питање "један врло угледни радикални првак".

Те године, пише Мали Журнал, у ИИ београдској гимназији свега 25 ученика положило је "испит зрелости" од њих 31, колико их је завршило ВИИИ разред, а шесторица су "одбијени на годину дана". Најбољих седморо који су положили испит писмено, ослобођени су усменог дела.

Иако је почео да излази као информативни дневни лист без страначког обележја, Мали Журнал се убрзо почео сматрати за радикално, антирежимско гласило. Излазио је у Београду од 1894-1915, а потом 1920. године. Доносио је текстове о актуелним политичким и културним дешавањима. Имао је добру дописничку мрежу и временом се ширио и развијао. Често је био заплењиван, а у око 30 бројева налазимо инкриминисане натписе.

Редни бројеви овог листа често су погрешни, па је тако 1900. година обележена као годиште ВИ. Новине су од 1905. године илустроване бројним фотографијама, а имао је и додатак "Илустровани Мали журнал".

Извор: Данас/Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте и интервју са главним уредником Правде:

 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА