Најновије

РУСИЈА О КОСОВУ ИМА САМО ЈЕДАН СТАВ: Решење Косметског питања искључиво на бази Резолуције 1244!

Москва не допушта да се умањи значај документа СБ. Траже да тај акт буде темељ за договор о КиМ.

Владимир Путин (Фото: РИА)

Иако је годинама поткопавана са више страна и упркос непрекидним покушајима да се додатно разводни, Резолуција 1244 Савета безбедности Уједињених нација и даље је важећи документ, који, ако се буде питала Русија, мора бити правни основ за договор при решавању косовског проблема.

Резолуција, усвојена 1999, недвосмислено гарантује суверенитет и територијални интегритет Србије, па не чуде напори Приштине и њених савезника усмерени ка томе да је ставе ван снаге "на терену", кад то већ не може да се спроведе за столом за којим заседа светска влада.

Износећи ставове своје земље о решавању косметског питања, руски амбасадор у Србији Александар Чепурин још једном је потврдио да Русија полази од тога да је овај документ правни основ за договор, а указао је и да могу да се "појаве могућности" за још дубље укључивање Русије у процес регулисања проблема КиМ, ако такви предлози буду стизали. Према његовим речима, Москва ће подржати ону одлуку коју Србија и српски народ сматрају прихватљивом за себе.

О Резолуцији 1244 је као о Светом писму ових дана говорио и генерал Салаваторе Куочи, командант Кфора, најављујући да ће ове снаге под руководством НАТО преиспитати своју мисију уколико се Косовске безбедносне снаге буду трансформисале у оружане путем закона, а не како би требало - кроз реформу устава.

- То ће бити предмет одлуке Северноатлантске комисије. Резолуција 1244 је наша Библија, и ми смо овде на основу ње - рекао је Куочи.

Биће интересантно видети какав ће третман имати документ Савета безбедности кад се буде уобличавао свеобухватни споразум о нормализацији односа Београда и Приштине, с обзиром на то да пет чланица ЕУ не признаје Косово за државу, а председник Александар Вучић изјавио је у уторак да није видео никакав папир ЕУ у вези са обавезујућим споразумом. Према неким медијским наводима, једна од земаља ЕУ је наводно затражила увид у нацрт коначног споразума који је Унија припремила.

- Папир ЕУ нисам видео ни као нацрт, ни као предлог. Видео сам неке друге, које сам одбацио. Када дође нешто озбиљно, обавестићу вас - рекао је у уторак председник.

Поводом најаве руског амбасадора да је могуће учешће Москве у дијалогу Београда и Приштине, Вучић је рекао да се разговори воде под окриљем ЕУ и да, што се Србије тиче, могу да се наставе у истом формату:

- Али ако неко мисли да нешто тако важно може да се заврши а да у томе не учествују САД и Русија, то није реално.

Вучић би да се Србија сакрије у неко скровиште?! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Русима издаја Косова није јасна

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА