Најновије

СПРЕМА СЕ ХАОС У СКОПЉУ! Председник одбио да потпише ново име Македоније, навијачи спремни да изађу на улице

Македонски председник Ђорђе Иванов саопштио је данас да је његова коначна одлука да неће подржати, ни потписати споразум о новом имену те бивше југословенске републике, који су аминовали премијери Грчке и Македоније, Алексис Ципрас и Зоран Заев, јер сматра да је он штетан по државу и њене грађане.

Ђорђе Иванов (Фото: Јутјуб)

Иванов је у обраћању јавности поручио да је то за њега најштетнији договор у историји.

"Нећу легализовати политички нелегална дела", рекао је Иванов.

Сматра да је цео процес договарања спроведен "неодговорно и нетранспарнетно", те да влада није имала снаге ни да покуша да изнађе заједнички став и консензус свих политичких чинилаца у земљи.

Иванов је јавности саопштио да је на јутрошњем састанку који је трајао два минута, Заеву и министру спојних послова Николи Дмитрову рекао да споразум сматра њиховим "личним делом и одлуком за који сносе и личну одговорност".

"Текст споразума је за Македонију превиђа не само промену уставног имена, већ и промену преамбуле Устава", рекао је Иванов и додао да је тим споразумом избрисан и члан Устава који се односи на македонску мањину у дијаспори.

Рекације су подељене како у Македонији тако и у Грчкој.

Поједини грађани Македоније су огорчени јер мисле да су Грци добили све, а они ништа.

Како се шушка у Скопљу, разне групације кују планове како би се направили блокаде и протести, који би могли већ вечерас да ступе на сцену у режији навијача Вардара.

Очекује се и "повратак" присталица Николе Груевског, који су прошле године упали у Собрање.

Некадашњи председник македонског парламента и професор уставног права и политицких система, др Саво Климовски, каже да ниједна земља Балкана неће бити мирна ако у Македонији дође до нових нереда.

Подсетимо, прошле године 27. априла маскирани батинаши ВМРО ДПМНЕ и присталице Николе Груевског насилно су упали у македонски парламент, у тренутку када је већина изабрала Талата Џаферија за новог председеника парламента.

Пре тога у фебруару демолиран је кафић у ком су се окупљале присталице Зорана Заева, односно учесници антивладиних протеста "Шарена револуција".

Шта ЕУ и НАТО мисле о новом имену Македоније погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА