Најновије

ВУЧИЋ: Србија мора да пронађе сигурно скровиште и двориште у којем ће да ради

Председник Србије Александар Вучић оценио је синоћ, на крају посете Турској, где је присуствовао свечаности отварања Трансанадолијског гасовода (ТАНАП), да је важно да Србија, у свету у којем се "слонови туку и у којем ће се тек борити", мора да пронађе не само сигурно скровиште, већ и да обезбеди "двориште" у којем ће да ради.

Вучић и Порошенко (Фото: predsednik.rs)

Вучић је, током боравка у Ескишехиру, имао билатералне разговоре, како са домаћином турским председником Тајипом Реџепом Ердоганом, председником Азербејџана Илхамом Алијевим и шефом украјинске државе Петром Порошенком.

Са председником Ердоганом, како је пренео Вучић, јуче је разговарао у више наврата, месец дана после његове званичне посете Турској, а теме су биле политичка и економска радња, унапређење кооперације, поверења између наших држава и народа.

"Веома сам срећан што могу да кажем да Србија и Турска имају изузетно добре билатералне односе. То је страшно важно за нашу земљу. Људи то обично гледају по принципу 'а што би то нама било нарочито битно', али ако погледате неколико малих места у Србији не би никада могла да доведу фабрику, запосле људе да није турских инвеститора и пријатељских односа са Ердоганом. Ако питате грађане Крупња, Лебана, Житорађе, Владичиног Хана и многих других места постаће свима јасно што је то битно", казао је Вучић.

Он је истакао да ће турских инвестиција бити још више, те указао да у Краљеву очекујемо ускоро једну велику фабрику, да ће турски инвеститори градити у Србији најбоље хотеле.

Посебно је указао да је по први пут један турски инвеститор заинтересован за РТБ Бор, где смо до сада имали само Кинезе и Русе, а сада је заинтересован и Мехмет Ченгиз.

"Турска долази, она је велика регионална сила, најзначајина у нашем региону. Морамо да водимо рачуна и да искористимо све потенцијале из наше могуће сарадње", истакао је он.

Председник је указао да се ради и о енергетским потенцијалима, јер ће гас који буде долазио у Србију у будућности долазити свакако преко Турске, највише преко "Турског тока" и ТАНАП-а.

Он је подвукао да су разговори са Ердоганом били веома битни и увек важни за Србију, те да верује да ће ускоро бити поново настављени било у Београду или Анкари.

Са председником Порошенком, како је казао имао је разговор, који није никада лак, али користан и добар.

"Надам се да можемо да побољшамо билатералну сарадњу између наше две земље. Украјина није и неће признати независност Косова. Они поштују територијални интегритет Србије, а Србија поштује интегритет Украјине", подвукао је Вучић.

Пренео је да је са Порошенком разговарао о унапређењу сарадње, а чак и могућности организовања бизнис форума за привреднике две земље.

"Надам се да ћемо успети ту врсту прогреса да направимо јер готово да нема озбиљне трговинске размене између наше две земље и то из различитих разлогаи. У сваком случјау мислим да имамо значајан потенцијал у развоју односа", рекао је он.

Када је реч о разговору са председником Алијевим Вучић је казао да очекује у наредном периоду још више сарадње са Азербејџаном.

"Добро смо искористили једно после подне да представимо нашу земљу на отаврању ТАНАП-а и обавимо важне билатералне разговоре и да научимо једну ствар, а то је да у овим условима у свету где се, тако да назовем, где се слонови туку, где ће тек да се боре и туку, ми сви мали морамо да пронађемо сигурно не само скровиште, већ и обезебдимо двориште у којом ћемо да радимо.

Зато је важно да са свим овим земљама морамо да оставримо сарадњу и најбоље могуће контакте", закључио је Вучић.

Шта Вучић каже о протестима против горива прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА