Најновије

ИРАН ПОСЛАО УЗНЕМИРУЈУЋУ ПОРУКУ КИМ ЏОНГ УНУ: Упозорили смо те на Трампа, сам ћеш бити крив за невољу

Уочи дуго очекиваног састанка између лидера САД-а и Северне Кореје, Министарство спољних послова Ирана је позвало Пјонгјанг да “примени потпуну будност“ у сарадњи са америчким председником Доналдом Трампом.

Ким и Трамп (Фото: Јутјуб)

Севернокорејски лидер Ким Џонг-Ун би требало да буде свестан Трамповог програма “Америка на првом месту“ и његове тенденције да изневери споразуме када они говоре о денуклеаризацији, упозорио је Техеран дуго санкционисану Северну Кореју.

“Вашингтон је наставио да саботира међународне споразуме и једнострано се повлачи из њих,“ рекао је Бахрам Касеми, портпарол иранског Минстарства спољних послова, говорећи о Трамповом несталном приступу “откако је преузео дужност.“

Ким Џонг-Ун би требало да остане “прилично опрезан,“ рекао је Касеми, наглашавајући Трампово познато повлачење из нуклеарног споразума са Ираном. С обзиром да је научио на тежи начин, овај дипломата је истакао да је Техеран био прилично “песимистичан по питању америчког понашања.“

“САД имају историју саботаже, кршења и повлачења везано са међународне билатералне и мултилатералне обавезе,“ рекао је портпарол.

Трампово непоштовање споразума са Ираном из 2015. године, познатог као Заједнички свеобухватни акциони план (ЈЦПОА), заједно са повлачењем из Паришког споразума о климатским променама 2015. године, и тренутни трговински рат са Европом, довели су Немачку, Велику Британију и Француску до тога да озбиљно преиспитају трансатланску везу.

Након тестирања њиховог стрпљења, француски министар финансија Бруно Ле Мер је поставио питање да ли је Европа намеравала да остане “вазал који поштује одлуке САД-а,“ или да сама независно доноси одлуке.

Европски лидери су били запањени Вашингтоновим последњим ударом када су САД увеле тарифе на производе од челика и алуминијума из Европске уније (ЕУ), Мексика и Канаде, које су ступиле на снагу 1. јуна. ЕУ, Мексико и Канада су обећале да ће се осветити.

Трампово најновије повлачење се догодило на самиту Г7 у Квебеку, где је одлучио да не усвоји заједничку изјаву, јер је напао домаћег канадског премијера Џастина Трудоа да је “врло непоштен и слаб.“ Међутим, у овом случају је било више фактора који су окруживали тај потез, а из перспективе Трамповог тима, Трудо је био тај који је дао непредвидиву изјаву која није одражавала читаву ситуацију.

Погледајте ОВДЕ како исламисти дижу у ваздух централни штаб Хаџат Тахрир ал-Шама .

Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ким и Трамп се први пут срећу лице у лице

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА