Најновије

"МАКЕДОНИЈА, МАКЕДОНИЈА": Протест испред Собрања, летеле флаше и бакље ка полицији

Испред македонског Собрања у Скопљу синоћ је одржан протест неколико удружења против договора о промени имена те земље у „Република Северна Македонија“, што је саопштио премијер Зоран Заев.

Скопље (Фото: Јутјуб)

Окупљени грађани блокирали су булевар 11. Октобар, а за саобраћај су биле затворене и околне улице, док су парламент штитиле јаке полицијске снаге, јавила је агенција МИА.

Како је пренео портал Плусинфо, током протеста ка полицији је полетео Молотовљев коктел који се није запалио, као и више флаша, а одјекнула је и шок-бомба.

Демонстранти су бацали и друге предмете у правцу полиције, гореле су навијачке бакље, скандирало се „Македонија, Македонија“ и узвикиване су увредљиве поруке против владе Зорана Заева. Једном учеснику протеста је позлило, па је одвезен колима Хитне помоћи.
Премијери Македоније и Грчке, Алексис Ципрас и Зоран Заев на самиту у Софији
 

Председавајући удружења Свемакедонски национални савет — Македонијум, Страшо Олумчев, рекао је да су се окупили спонтано да би изразили револт због онога што се догодило у уторак, преноси МИА.

Он је нагласио да право на одлуку о националним питањима има само македонски народ и нико други.

Македонски председник Ђорђе Иванов саопштио је раније данас да је његова коначна одлука да неће подржати ни потписати споразум о новом имену те бивше југословенске републике, који су аминовали премијери Грчке и Македоније, Алексис Ципрас и Зоран Заев, јер сматра да је он штетан по државу и њене грађане.

Иванов је у обраћању јавности поручио да је то за њега најштетнији договор у историји.

Грађани, а не председник Ђорђе Иванов, одлучују о будућности Македоније, саопштила је вечерас влада у Скопљу после одлуке Иванова да не подржи споразум са Грчком о имену бивше југословенске републике.

Македонска влада саопштила је да жали због чињенице да председник Иванов није успео да превазиђе своје слабости и увиди перспективе које се отварају за земљу након споразума између Скопља и Атине о новом називу земља — „Република Северна Македонија“.

Прочитајте ОВДЕ како је Вучић отворио гасовод који не води у Србију.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Протести у Скопљу

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА