Најновије

НЕБЕСКО МЕСТО: Турци нису хтели да препусте ово једно острво Грцима ни за живу главу, а ево и због чега

Смештено између Дарданелског пролаза и Сароског залива, недалеко од провинције Ћанакале, острво Гокчеада је синоним за зеленило, али и нетакнуту архитектуру.

Острво Гокчеада (Фото: Јутјуб)

Турци воле га зову „небески оток“, а јединствен је и острвски живот Турака који на њему живе, а за којим пате њихови сународници на копну. 

Острво је насељено од када постоји историја. Првобитно је представљало колонију Персијанаца, Атињана, Спартанаца, Римљана, Византијаца, Венецијанаца, Османлија, па коначно и Турака. Становништво је остало претежно грчко до шездесетих година, када су многи емигрирали због размене становништва и тек онда су почели Турци да се насељавају. 

Иако је становништво претежно турско, на острву је и даље велики број Грка, који су успели да се врате у своје домове, а имају и подршку власти и невладиних организација. Тако је прошле године после 49 година успешно отворена приватна грчка школа на овом острву.

 

Гокчеада је такође и прво „успорено“ острво на свету. Шта то значи? Као део покрета "Полако", пројекат укључује побољшање квалитета живота у градовима успоравајући свој укупни темпо кроз заштиту карактеристика и локалне културе, укључујући архитектуру, природу, уметност и производе. Као резултат пројекта, архитектура је остала нетакнута, а прехрамбени производи настали на острву су 100% органски. 

Острво дугко 30 километара захваљујући непрестаном поветарцу придобило је све заљубљенике у водене спортове. Пинарбаси је најдужа пешчана плажа на острву, Ајдинћик је најбоља локација за сурф на води, Кефалос Бурну за змај-сурфинг, а на плажи Мармарос имате и водопад. Слано језеро је такође атракција која се не може заобићи, а црна сумпорна глина у којој можете да се купате позната је по својим исцелитељским способностима.

Русија добила још једно острво, све о томе ОВДЕ.

Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА