Најновије

Острво које Турци никако нису хтели да препусте Грцима

Смештено између Дарданелског пролаза и Сароског залива, недалеко од провинције Ћанакале, острво Гокчеада је синоним за зеленило, али и нетакнуту архитектуру. Турци воле да га зову "небески оток", а јединствен је и острвски живот Турака који на њему живе, а за којим пате њихови сународници на копну.

Гокчеада (фото: pixabay)

Острво је насељено од када постоји историја. Првобитно је представљало колонију Персијанаца, Атињана, Спартанаца, Римљана, Византијаца, Венецијанаца, Османлија, па коначно и Турака.

Становништво је остало претежно грчко до шездесетих година, када су многи емигрирали због размене становништва и тек онда су почели Турци да се насељавају. 

Иако је становништво претежно турско, на острву је и даље велики број Грка, који су успели да се врате у своје домове, а имају и подршку власти и невладиних организација.

Тако је прошле године после 49 година успешно отворена приватна грчка школа на овом острву. 

"Успорено" острво

Гокчеада је такође и прво "успорено" острво на свету. Шта то значи?

Као део покрета Слоw, пројекат под називом Циттаслоw укључује побољшање квалитета живота у градовима успоравајући свој укупни темпо кроз заштиту карактеристика и локалне културе, укључујући архитектуру, природу, уметност и производе.

Као резултат пројекта, архитектура је остала нетакнута, а прехрамбени производи настали на острву су 100% органски. 

Острво дуго 30 километара захваљујући непрестаном поветарцу придобило је све заљубљенике у водене спортове. Пинарбаси је најдужа пешчана плажа на острву, Ајдинћик је најбоља локација за сурф на води, Кефалос Бурну за кајт сурфинг, а на плажи Мармарос имате и водопад.

Слано језеро је такође атракција која се не може заобићи, а црна сумпорна глина у којој можете да се купате позната је по својим исцелитељским способностима.

Где се сместити?

Калекој, назван по византијском замку који се некада налазио на острву, идеална је локација за смештај ако желите да се налазите поред обале мора и уживате у храни и пићу у некој од оближњих таверни док се сунце спрема за залазак. 

Такође, постоји широка лепеза смештаја на острву која се протеже од камповања до хотела са пет звездица. Најкреативнији хотел у Калекоију је свакако Анемос, који пружа можда и најлепши поглед на острву. 

Иначе, острво је лети углавном резервисано за становнике Истанбула јер се налази на само пет сати вожње до Кабатепе, одакле се прелази трајектом. 

Савршено одмаралиште за све оне који воле традиционалне беле кућице, калдрмисане улице и грчко-турски менталитет. 

ОВДЕ погледајте како су Турци потпоили брод у Црном мору. 

Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА