Најновије

АУСТРИЈА УСВОЈИЛА ФЛЕКСИБИЛНО РАДНО ВРЕМЕ: Недеља може да има и 4 радна дана, а ево на шта ће све запослени имати право

Аустријска влада договорила је флексибилно радно време, које ће у тој држави омогућити радни дан од 12 сати, али и радну недељу од четири дана.

Беч (фото: pixabay)

Влада истиче да радни дан од осам сати остаје законски нормално радно време, као и да 40 сати недељно остаје правило.

Међутим, нови модел предвиђа да просечно недељно радно време као и до сада не сме прекорачити 48 сати, а недељна горња граница остаје на 60 сати.

Истовремено, омогућава се радни дан од 12 сати и недеља од четири радна дана. Запослени, у случају повећања радних сати, имају право да то одбију из личних разлога, на пример због обавезе према деци. Нови закон неће дирати у додатке за прековремене сате.

Према новом моделу, максимално четири пута у години, и не у четири узастопна викенда, могуће је запосленима наложити рад за викенд или празнике. Запослени могу бирати да ли ће прековремене сате уписати као слободне дане или тражити да им се они исплате.

Влада је истакла да су нова правила прилагођавање модерним условима живота, али која стварају и могућност за продужени викенд, те и за предузетника да покрије производњу у време када постоји велика потражња.

Према рачуници аустријске владе, на пример, ако један кувар или конобар у ресторану раде током две суботе по 11 сати, имаће осам прековремених сати, што значи да ће добити један слободан дан.

ОВДЕ погледајте шта је Курц рекао о Србији. 

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Откази у Српској фабрици стакла, Параћин

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА