Најновије

СРБИЈУ ШПИЈУНИРА ВИШЕ ОД 60 СЛУЖБИ: Безбедносни стручњаци открили шокантне податке!

Наша земља је на мети тајних полиција из шездесетак земаља, које су створиле агентуру спремну за субверзивна дејства. Најактивније агенте имају америчка ЦИА, британски МИ-6, немачки БНД.

Џејмс Бонд 007 (Фото: Јутјуб)

Србију у овом тренутку активно шпијунирају агенти из најмање шездесет држава, тврде безбедносни стручњаци.

Стране обавештајне агенције направиле су у нашој држави своје агентуре, које су у сваком тренутку спремне за субверзивна дејства, лансирање лажних вести и узнемиравање јавности.

Буквално све прате

Они скупљају сваку вест, прате акције Владе, успехе и неуспехе, на основу којих праве планове

Најактивније шпијуне у Србији, тврде експерти, имају америчка ЦИА, британски МИ-6 и немачки БНД, којима логистичку подршку пружају агенти из држава у региону.

Сукоб великих сила

Професор Милан Мијалковски, бивши декан Факултета безбедности, каже да Србију треба посматрати кроз систем спојених судова, односно сукоба геополитичких интереса Америке, Русије, Кине, Турске...

- Светским интересима који се преламају овде на Балкану треба додати и агресивни наступ Запада и ЕУ у погледу Косова. У сваком случају, Србију тренутно 'истражују' обавештајне службе шездесетак земаља. Оне су створиле агентуру која је спремна, оспособљена и школована да изводи разноврсна субверзивна дејства, почев од група за притисак, лансирања којекаквих лажних вести, до узнемиравања јавности. Њихове могућности су респектабилне и стално се повећавају. Главни циљ им је да принуде Србију да призна Косово. Како наш отпор јача, тако треба очекивати и појачавање притисака... - тврди Мијалковски за "Политику".

Бивши шеф полиције Марко Ницовић каже да 90 одсто страних агената у Србији долази са Запада.

- Најјаче деловање свакако имају Американци, Енглези и Немци, мада и Турци појачавају своје присуство. Ипак, стране службе за значајније акције чекају 'миг' Вашингтона, док су Британци и њихово искуство у врбовању људи незаменљиви. Има и шпијуна из БиХ и Хрватске, као и из држава у региону, али они више пружају логистичку помоћ. Они скупљају сваку вест, прате акције Владе, успехе и неуспехе, на основу којих праве планове за своје циљеве - подвлачи Ницовић.

Имају 'своје' људе

Бивши оперативац Државне безбедности Божидар Спасић слаже се да постоје све јача шпијунска деловања у Србији.

- За то се користе дипломатија и обавештајне агентуре. Сваки дипломата веће западне земље има своје оперативне контакте међу опозицијом, невладиним организацијама и разним удружењима. У нашој држави свакако су најактивнији Американци, Немци, Французи и, поготово, Енглези. Своје агенте имају и Словенци, Хрвати, Босанци...

Са великом сигурношћу можемо рећи да у Србији делује најмање пет великих обавештајних система, којима помажу мањи. Они као изворе користе 'кртице', које активно прикупљају информације, и 'обзервере', који проучавају и слажу те информације, на основу којих потом раде анализе и предузимају акције на терену - закључује Спасић.

Прочитајте ОВДЕ за какво решење се залаже министар Вулин по питању Косова и да ли је то став Београда.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Божидар Спасић о безбедносним изазовима који су пред Србијом

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА