Најновије

Дању и ноћу, под кишом куршума, ова храбра руска болничарка спасавала је српске животе, да би на крају дала и свој

Дарја Александровна Коробкина, руска болничарка из Првог светског рата, добиће споменик на врху планине Гучево где је, помажући српске рањенике, погинула пре 104 године. Тако су одлучили одборници Скупштине града, а споменик ће свечано бити откривен на Видовдан.

Илустрација (Фото: Pixabay)

Споменик храброј руској болничарки која је страдала 2. октобра 1914. године на чувеној Коти 708 - Еминове воде, биће постављен недалеко од спомен-костурнице гучевским јунацима. Његово постављање иницирала је Српска краљевска академија научника и уметника из Београда, а дародавац и аутор је њен члан, ликовни уметник Драгољуб Мирковић. Споменик је висок 3,1 метар, са 2,4 метра широким постаментом.

Дарја је рођена 1888. године и живела је у Петрограду, а у Србију је стигла најпре до Ваљева. Тамо се кратко задржала, да би у септембру 1914. отишла на прву линију фронта. Била је болничарка Дринске дивизије другог позива и приликом тешких борби код Куровића колибе, дотад невиђеним одважношћу, превијала је рањене српске војнике. Забележено је да је само у једном дану превила више од стотину рањених.

После борби на Дрини, са Дринском дивизијом одлази на Гучево где су биле најтеже и најкрвавије битке. Најжешће је било на коти 708. где је и погинула помажући српским рањеним борцима.

Храбра Рускиња од првог дана била је пример јунаштва, о чему сведочи и сачувани извештај команданта Дринског коњичког дивизиона другог позива, од 10. септембра 1914. године о борбама 31. августа, 1. и 2. септембра 1914. код Аде Курјачице, где помињући Дарју наводи: "Као заступник команданта одсека нарочито морам по дужности истаћи ретко пожртвовање, храброст и најсавесније вршење своје дужности према рањеницима за све време борбе и дању и ноћу, врло често у киши куршума, непосредно иза првог борбеног реда - добровољне милосрдне сестре Дарје Александровне из Петрограда, која је сама лично превила преко 120 рањеника. За све своје заслуге, милосрдна сестра Александровна заслужује највеће ратно одликовање."

Овако се српски херој Милан Тепић винуо у небеску Србију (више ОВДЕ).

Извор: Vesti-online

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА