Најновије

НАЂЕНЕ ФОТЕЉЕ УКРАДЕНЕ ИЗ СКУПШТИНЕ 5. ОКТОБРА: Једна завршила на добошу, друга у Калуђерици, а ево шта још фали

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић изјавила је данас да су пронађене две фотеље украдене током 5.октобра из Народне скупштине и поручила да ће наставити да трага за украденом имовином.

Петооктобарска револуција (Фото: Јутјуб)

Гојковић је истакла да су 5. октобра приликом паљења Народне скупштине, из тог здања украдена многобројна уметничка дела, мобилијар, као и предмети који су поклон страних делегација и додала да је тиме држави нанета несагледива штата, јер су украдени значајни предмети из културног наслеђа Србије.

- Ту се налази 55 уметницких слика Петра Лубарде, Милана Коњевића, Зоре Петровић, Милана Кеча, Милића од Мачве и многе друге, као и четири дела, међу њима и познати "Салон", Кнеза Павла од чисте слоноваче који је стајао у диплмататском салону - рекла је Гојковић.

Она је додала да је једна фотеља пронађена у београдском насељу Калуђерица приликом рације МУП-а.

Тада је, каже, пронађена одређена количина наркотика и оружја, као и фотеља на којој су инвентарске таблице, што доказује да је она власништво Народне скупштине.

- После 18 година успели смо да вратимо један од десетине и десетине несталих предмета. Ту су врло скупоцене лампе, столови, намештај са почетка 20. века, све што је нестало из парламента је од непроцењиве вредности - истакла је она.

Друга фотеља је, према Гојковићкиним речима, пронађена у петак 15. јуна преко сајта "Купујем-продајем". Фотељу на том сајту приметио је скупштински службеник који није хтео пред медије, али је поручио да неће одустати од враћања свих украдених предмета.

- Са госпођом која је купила фотељу разговала сам лично истог дана и замолила је да донесе фотељу што је она и учинила - рекла је Гојковић и апеловала на грађане да пазе шта купују и да уколико примете инвентарску ознаку контактирају скупштину.

Гојковић верује да ће проналазак уметничких слика ићи теже, јер се њихова продаја углавном не оглашава путем сајтова и поручила да се грађани заинтресују код својих познаника уколико примете да имају слику Коњевица, Лубарде, Зоре Петровић...

- А можда проради грађанска свест неког ко је учествовао у немилим догађајима 5.октобра - рекла је она и додала да су људи који су крали знали вредност тих уметнина и да није реч о аматерима.

Да ли је Слободан Милошевић предвидео судбину Србије после 5. октобра сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ево како је изгледала атмосфера испред скупштине 5. октобра:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА